Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2009.12.09. 17:42 dino vercotti

"A Juventus megszűnt"

Címkék: juventus inter bayern münchen blanc melo felipe calciopoli elkann secco

Sokszor idéztem már, nem egyszer komplett cikkeket írtam a blogomra a http://www.ju29ro.com című, erősen Elkann-, Secco-, Blanc-szkeptikus, illetve Agnelli-barát oldalról. A tegnapi katasztrófa (személyes megjegyzés: ez volt az általam látott és tudott leggyalázatosabb összecsapás a Juventus 112 éves történelméből) okán átfutottam az említettem honlap mai termését. A szerkesztőknek igazuk volt - amit eddig is sejtettem, azt már biztosan tudom.

Ilyen hitvány és tehetségtelen banda nem állt még a Juventus élén. Hosszú hónapok óta mantrázták a Juventusért aggódók, hogy baj lesz, sőt, már baj van. A reakciók többnyire ezek voltak: "Menjetek, szurkoljatok az Internek!". Aztán: "Folyamatosan nosztalgiázó revizionisták vagyok." Ők voltak azok, akik szerint a Fiorentina rásózta a Juventusra Felipe Melót. Ezzel a mondattal annak idején még én sem tudtam mit kezdeni, ma már teljesen egyetértek a leírójával. Hiszen a tények ennek a mondatnak az igazságát támasztják alá. Be kell vallanom, hogy manapság egyre kevesebb focimeccset nézek (tegnap 2-1-nél kapcsoltam el, félórával a lefújás után tudtam meg a végeredményt), a felkészültségem meg sem közelíti a 90-es évekbeli, vagy a 2000-es évek elején jellemző tudásomat (pedig a 90-es évek jelentős részében internet sem volt). Azt sem tudtam idén nyárig, hogy létezik Felipe Melo. Nem tudtam. Talán hallottam már a nevét, de ha megmutatják nekem a fényképét, akkor nem ismerem fel. Caseres esetében szintén ez volt. Bevallom. Azt sem tudtam, hogy a világon van. De vele ne foglalkozzunk, térjünk vissza Melóra: soha nem éltem meg olyan átigazolási időszakot, hogy egy általam nem ismert labdarúgót szerzett meg a Juventus ilyen súlyos összegért. Ez nem azt jelenti, hogy én vagyok a szűrő, engem kell megkérdezni, de nekem már az is furcsa volt, hogy ez a Felipe Melo nevű középpályás - akiről nem volt információm, aki nem égett bele az agyamba - hirtelen a Juventushoz került. Már tudom, hogy miért nem emlékeztem: mert nem érdemelte meg azt, hogy emlékezzem rá. Biztos vagyok benne, hogy másoknak sem mondott sokat ez a név, egy, az Index fórumára belinkelt youtube-videó volt az egyetlen támpont. Összevágtak róla egy 4 perces filmecskét. Felipe Melo a mai Juventus jelképe. A milliárdokat kereső, milliárdokba kerülő, de teljességgel haszontalan labdarúgó tökéletesen jelzi a klub állapotát.

A vezetőség tagjai mintha folyamatosan drogok hatása alatt állnának. Vagy csak egyszerűen hülyék. Szavakban és képzeletben trófeákat nyernek, hetente tudósítanak minket a Delle Alpi romjain épülő új bevásárlóközpontról (amelyben elhelyeznek egy stadiont is), mert az a Juventus jövője. Mindenkivel azt akarják elhitetni, hogy a dolgok rendben mennek. Mint a munkásmozgalmak korának TV-híradói. Miközben mára világossá vált, hogy a Calciopoli-ügy eljárásában rejlő érdekességek a jelenlegi vezetők ingerküszöbét nem érik el, ők arra érdemben nem reagálnak. John Elkann számára fél perc kell, hogy a bajnoki címek esetleges visszaigényléséről szóló kérdésre reagáljon.  

Túl a Juventus tegnapi kiesésén, azt látni kell, hogy az olasz foci (klubszinten) mélyponton van. Biztos vagyok abban, hogy nem Moggiék tették tönkre, hanem a kirobbantott Calciopoli-ügy. Rend, megtisztult labdarúgás? Egyre nagyobb a zűrzavar, egyre több a balhé, egyre kevésbé ellenállóak az olasz klubok az európai színtéren. A bíráskodás egyre gyengébb, Collináék azt sem tudják, hogy hova kapjanak. Mindezeket nem azért írom, mert a Juventust tegnap megalázták, és nem is azért, mert az elmúlt években nem nyert bajnoki címet. Hiszen nem nyert 86 és 95 között sem. Nem nyert 1998 és 2002 között sem. Az előbbi, scudettómentes időszaknak valószínűleg az lehetett az oka, hogy a fénykorát élő Napoli környékén épp egy bizonyos Moggi nevű emberke sertepertélt, az utóbb említett négy évben pedig ugyanez a Moggi valószínűleg aludt. 

Befejezésül ismét a juventinovero.com oldalról idézek: "Nem volt nehéz észrevenni, hogy mi lesz ennek a folyamatnak a vége, csakhogy a Juventus szurkolói természetüknél fogva elbizakodottak, nekünk pedig nem volt semmilyen egyéb eszközünk, hogy felnyissuk a szemeiket. Mi megmondtuk. Megjósoltuk. Kikiáltottuk a világba. A falakra írtuk, tízszer aláhúztuk: a Juventus nincs többé. Meghalt. Megszűnt létezni." 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr711586241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s4tch 2009.12.10. 01:13:33

"Biztos vagyok abban, hogy nem Moggiék tették tönkre, hanem a kirobbantott Calciopoli-ügy."

Pontosan. Mellékes, hogy Melo szerintem jó képességű focista, és az is, hogy Caceres mennyire kavarta fel a spanyol élvonalat. Moggi nem szent, de nem ő volt az olasz foci rákfenéje.

Kár, hogy tudtommal nem látni, ki borítja ki a bilit.

passatempo 2009.12.10. 10:14:52

Szia,
Szoktam olvasgatni a blogodat és többnyire egyet is értek veled. Most egy, a cikk szempontjából nem is annyira releváns, mondatra reagálnék: "Delle Alpi romjain épülő új bevásárlóközpontról (amelyben elhelyeznek egy stadiont is), mert az a Juventus jövője"
Az a durva, hogy tényleg ez a jövője, sajnos. Majd divat lesz ellátogatni az új komplexumba, mennek az emberek, veszik a mindenféle ereklyéket, majd szerveznek VIP utakat, ahol az étteremből nézheti a meccset a sok sznob paraszt, a részvényesek megtalálják a számításaikat, jönni fog a pénz és az a lényeg. A Juve ott fog sertepertélni a BL-helyeken, mert a bevétel onnan is kell, lesznek majd drága igazolások, mert nagy a reklámértékük (a sajátnevelés semmit nem ér). Mi, szurkolók, akik a B-s meccseket is megnéztük meg le vagyunk szarva, az ultrákat gondolom ki is tiltják a stadionból (vagy nem lesz pénzük a jegyre).
Ez a mai topfoci, olyan, mint egy szappanopera, hányinger, gusztustalan. A sok birka meg élvezi, mert ez a divat, a haverjaim jó része is ezt tartja normálisnak...
Bár nem kapcsolódik a szorosan a cikkedhez, de úgy gondolom, hogy ez is az igazi Juve halála valahol, talán ez az üzleti modell az egyik oka ennek az egésznek, ami a csapat körül zajlik...

Shyr Kahn 2009.12.10. 10:59:22

Miért is kell olyan játékost fikázni, akinek nem ismered a múltját? Melo képességei nagyon jók, de hátravont irányítóként most játszik először... és úgy néz ki egyelőre ez nagy falat neki. Ennyi. Ennél többet nem lehet és nem is kell következtetni. Majd az idő megmondja, hogy föl tud-e nőni a feladathoz, illetve - amennyiben lesz csere - új edző mellett mire lehet képes.

Radikális vélemény, amit megírtál és többségében nem is értek vele egyet, de nem részletezem most mi és miért fáj.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.12.10. 11:21:03

@s4tch: egyébként folyamatosan tartják a tanúmeghallgatásokat a Calciopoliban, tegnap pl. Marocchira is sor került, akit többek között egy 2006-os Fiorentina-Bologna meccs sárga lapjairól kérdezgettek.

@passatempo: egyetértek, ehhez nincs mit hozzáfűznöm.

@Shyr Kahn: szakember nem vagyok, meg is jegyeztem, hogy nem engem kell megkérdezni, ha valakit legigazolnak. Jól is néznénk ki. Abban egyetérthetünk, hogy annak semmi köze a posztjához, hogy a saját 16-osánál odasarkaz egy labdát az ellenfélnek. Ne feledjük: egy 25 milliós játékosról beszélünk. Nyugodtan írd le, hogy mi fáj.

tcs19 2009.12.10. 12:48:32

Nem halál ez, csak átmeneti időszak. A jelenlegi vezetőség leváltásával szakmailag vissza lehet térni a sikerekhez. Az pedig, hogy a gazdagabb szurkolóknak több lehetőségük lesz sznob igényeik kielégítésére, nem gátolja, hogy igazi szurkolók is kilátogassanak a meccsre.

+Meloról: szerintem elsősorban szellemileg alkalmatlan arra, hogy Juve játékos legyen.

telhetetlen 2009.12.10. 14:57:48

Szvsz ha maga a Juve nem is szűnt meg, biztos, hogy a
felelősség sokat kopott, ami ennek a meznek a
viselésével jár.Néha az az érzésem, hogy elkényeztetett kis sztárocskák játszanak, akik
nem képesek meghalni az eredményekért.
(Tisztelet a kivételnek, de a kivételek meg már lassan nem tudják hozni amit elvárunk, és tényleg meghalnak a pályán.)
És bár rettentően haragszom Moggiékra, a távozásukkal a vezetőségből is kihalt az igazi régi Juve érzés.

s4tch 2009.12.10. 17:30:54

@dino vercotti: Dino, ha van egy kis időd, írhatnál egy rövid összefoglalót a calciopolis eljárások aktuális állásáról, biztos sokan örülnénk neki, hiánypótló lenne. Előre is köszönöm.

@tcs19: szinte minden focista alakítható, nevelhető. Rooney férfivé vált Ferguson keze alatt, Zlatan új ember lett Barcelonában, még a nyomorult Balotellit is be fogják törni.

@Shyr Kahn: nem hátravont irányítóként játszik. Védekező középpályás egy alakuló csapatban, ráadásul néhány meccsen láthatóan fáradt, dekoncentrált. Vagy kurvázik, vagy tényleg a konföderációs bohóckodást nem pihente még ki, a lényeg: kiegyensúlyozatlan a teljesítménye.

@telhetetlen: valahol ott szűhet meg egy klub, ahol a meze már nem jelent semmit a játékosoknak, a csapat vezetésének... Egyébként szerintem sem szűnt meg a Juventus, csak rossz kezekben van.

Moggi ellentmondásos figura, szívesen olvasnék róla egy minden mocskát és hőstettét feltáró életrajzot.

s4tch 2009.12.10. 17:38:27

@passatempo: "lesznek majd drága igazolások, mert nagy a reklámértékük (a sajátnevelés semmit nem ér)"

Ez nem a Juventus válsága, hanem a labdarúgásé, úgy általában. A Barcelona kivételével elvétve vannak meghatározó posztokon saját nevelésű, ill. a fiatal hazai focisták az élcsapatokban. Ilyen szempontból a Juve szerintem (egyelőre legalábbis) nem áll egyáltalán rosszul, nagyon örülök, hogy Chiellini, Marchisio, Giovinco csapattagok, és bízom benne, hogy Ariaudo, Immobile, Marrone jövője némileg biztosított a Juvénál. Személy szerint aláírnám, hogy - mondjuk - 3 évig ne induljon BL-ben a csapat, egy tudatos "olaszosító" csapatépítésért cserébe. Természetesen nem Grosso és Cannavaro beépítésére, és újabb kétes gerincű kivénhedt ex-klasszisok megszerzésére gondolok. Nem bántam volna, ha a Criscito, Palladino, Lanzafame, Nocerino vonal több esélyt kap.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.12.10. 18:00:41

@s4tch: lesznek majd ezzel kapcsolatos cikkek is. Ezekre van most a legnagyobb igény.

A másik hozzászólásodra: komolyan mondom, hogy tennék rá, ha fiatalokkal esne ki a BL-ből a Juve. Sőt, nagyon szívesen látnék 11 saját nevelést a pályán. És igen, még a címek se hiányoznának. Persze igazolni azt kell, csak nem Felipe Melókat, meg Grossót.

Tudom, hogy Moggi telefonon megfenyegetett mindenkit, de azért elképesztően jó érzékkel intézte az átigazolásokat (figyelem, múltidézés jön, ha valaki allergiás rá, ugorjon): 96 nyara az iskolapélda. A BL-győztes kedzőcsapatból elment Vierchowod, P. Sousa, Ravanelli, Vialli, helyükre jött Vieri, Amoruso, Zidane, Boksic, Montero, Iuliano. Moggi hozzávágott 6 ilyen focistát Lippihez, közülük egy volt olyan, aki beérettnek volt mondható: Boksic. Na, pont ő mutatott a legkevesebbet (de nem volt ő sem rossz, peches szezont futott, sokat bajlódott sérüléssel). Minden évben szívfájdalom nélkül eladta azokat, akikről úgy gondolta, hogy menni akarnak, vagy akik szerinte már nem tudják majd segíteni a csapatot.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.10. 18:25:55

Mint kívülálló, nem Juventus szurkoló csak annyit jegyeznék meg, hogy nagyon igaz mondatok a cikkben írtak. Abban talán eltér a véleményem tőletek, hogy Mogginak nem lehet mentsége semmi, pontosan az ilyen emberektől kell megszabadulnia az olasz futballnak.
Melo és Diego teljesítménye csalódás, de nem tudom elhinni, hogy Melo joggal hivatkozhat a Konföderációs Kupára. Nagyon gyenge volt kedden a Juventus, ezzel együtt sem tudom elképzelni, hogy az év végén ne legyen dobogós.

Kockás Pierre 2009.12.10. 19:23:08

A bevásárlóközpont "analógiájával" nagyon jól megfogtad a mai labdarúgás helyzetét. Szerintem valahol meg kell próbálnunk elfogadni, hogy ebbe a (sokunknak idegen) irányba változik a foci és úgy általában a sport világa. A hangsúly eltolódik a sportról, a szórakozás/fogyasztás felé. Minden az üzleti érdekeknek van alárendelve. Hol vannak már a Minarik Edék? :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.10. 21:33:14

Egyébként remek látni, hogy ezen az értékes blogon pörögnek a kommentek.

virracocha 2009.12.11. 08:27:08

Szia Dino!

Ha már szóba került itt a calcipoli, régebben írtad, hogy megvetted Moggi könyvét. Érdemes elolvasni, vagy van valamilyen másik könyv, kiadvány amiben az egész ügy hátteréről lehet információkat szerezni, mert akkor mozgosítom az olasz haveromat. Vagy csak olyan oldalakon lehet ilyenek olvasni, mint ahonnan a fenti cikk is származik.
Természetesen engem is nagyon érdekel a téma.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.12.11. 09:07:16

@virracocha: Moggi könyvében sokminden van, nem csak a Calciopoliról szól, hanem úgy általában mesél a pályafutásáról, a Figo-ügyről (amikor a portugál egyszerre két helyre írt alá), Zidane-eladásáról, Henry-ről stb. Ez egy olvasmányosabb könyv.

Amit viszont különösen ajánlok az a "Manuale di autodifesa del tifoso juventino". Ez egy gyakran orvosi és jogi nyelvezetű, de szintén érdekes olvasmány. A címét úgy lehetne lefordítani, hogy "A Juventus-szurkoló önvédelmi kézikönyve". Az említett oldal ebből a könyből is szokott idézni, én is itt találkoztam vele először, és rögtön meg is vettem. Három nagy témával foglalkozik: a calciopolival, az úgynevezett adminisztratív doppinggal (amikor is különböző pénzügyi trükköket alkalmaztak a könyveléseknél egyes klubok, ez a fejezet szól a közvetítési jogdíjakról is), illetve a doppingügyekkel. Kb. 300 oldalas a könyv, el lehet képzelni, milyen részletességgel számol be ezekről a dolgokról. Persze ezeknek az információknak az egymilliomoda sem jut el Magyarországra, a saját, szerény eszközeimmel igyekszem egy pár morzsát megosztani az olvasókkal, hátha sikerül egy másik aspektust is megismertetni velük, nem csak azt, amelyet a fősodor képvisel, sokszor hazug módon, félinformációkra alapozva.

tcs19 2009.12.11. 09:19:30

@dino vercotti: Ez megjelent esetleg angol nyelven is? Ha igen, milyen címmel?

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.12.11. 09:28:39

@tcs19: ez csak olaszul jelent meg, az ilyen könyvek nem igazán a külföldi piacra készülnek. Nem látok esélyt rá, hogy valaha is megjelenjen Olaszországon kívül.

telhetetlen 2009.12.11. 09:47:56

@dino vercotti:
Remélem, hogy a minden részletre kiterjedő, élvezetes mérkőzés felelevenítések mellett továbbra is olvashatunk a háttérben zajló folyamatokról. Akár az általad említett könyv, és oldal
néhány részletének kiemelésével.
Ez a hiánypótlás az, amire egy Magyar Juventus szurkolónak azt hiszem igazán szüksége van, mert
a hozzánk elérkező hiányos információkból nehéz
képet alkotni a múltról és a jelenről is.
Köszönet ezért, és így tovább.

tcs19 2009.12.11. 10:07:31

@dino vercotti: Gondolom akkor Moggi könyvét is felesleges angol/magyar nyelven várni.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.12.11. 11:35:04

@tcs19: szerintem semmi esély rá. Itteni kiadók nem foglalkoznának vele. Ahogy Pessotto könyvével sem foglalkoznának. Egy angolos műfordító azt mondta nekem, hogy nagyon kevés az esély arra, hogy kisnyelveken íródott, viszonylag szűkebb rétegeknek szánt könyvet itthon kiadjanak, nem éri meg nekik. Ő még a jóval népszerűbb, angol nyelvű könyvekkel is vért izzad. A kiadókat megértem. Viszont a magánkiadást meg nekem kellene megfinanszíroznom. Azt meg nem vállalom.

virracocha 2009.12.11. 11:42:37

@dino vercotti: Köszi szépen, azt hiszem beszerzem mindakettőt, nyelvgyakorlásnak sem rossz. Ebbe a Manuale di autodifesa del tifoso juventino-ban szerepelnek a FIAT-on belüli hatalmi harcok is?

s4tch 2009.12.11. 22:15:31

@dino vercotti: Moggi eredményei magáért beszélnek a Juvénál és a Napolinál is. Amellett, hogy minden bizonnyal egy gátlástalan fehér galléros bűnöző, elvitathatatlanul jó menedzser, aki zsigerből keni-vágja a focit.

Egy idevágó remek közhely: semmi sem fekete-fehér. (Mondom ezt pont egy Juve-oldalon.)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.12. 05:54:13

Csak hogy érzékeltessem, nem a Juventus van a legnagyobb bajban, egy apró szemelvény máshonnan: a Lazionál meg olyan ügyek mentek, hogy az még Mogginak is büdös volt anno. :)

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2010.01.17. 17:15:31

Nem tudom nem észrevenni, hogy a dolgok semmit sem javultak az elmúlt egy hónapban.
süti beállítások módosítása