Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2010.07.04. 11:15 dino vercotti

Született július 4-én - Boniperti 82 éves

Címkék: charles torino agnelli boniperti sivori mazzola

Rövid sztorizgatás a Juventus örökös elnökének az életéből. 

Barengo városában látta meg a napvilágot 82 évvel ezelőtt Giampiero Boniperti. A Juventus közvetlenül a világháború után egy Momo nevű amatőrcsapattól igazolta le őt, aki végig hű maradt a zebracsíkos mezhez: 15 idényt húzott le benne, ezalatt 460 mérkőzést játszott: 444-et a bajnokságban, 13-at az Olasz Kupában, 3-at a Bajnokcsapatok Európa Kupájában. 178 gólt lőtt a Serie A-ban, egyet az Olasz Kupában. Később így számolt be a Juvéhoz történő igazolásáról: „Az egész nagyon gyorsan zajlott. A Momo focistája voltam, de azt akartam, hogy a szülővárosomnak, Barengónak a csapata is részesüljön a Juvéhoz történő szerződésem hasznából. Így is történt: 600 ezer líra volt a vételáram, ebből 300 ezer a Momót illette, a másik fele pedig a Barengót. De nem pénzben kapták ezt meg, hanem focicipőkben, mezekben és hálókban – szóval, olyan dolgokat kaptak, amelyekre szükségük volt. Óriási megtiszteltetésnek éreztem a Juventus érdeklődését.”

 

Az ellenfelek – a szőke fürtjei miatt – Marisának hívták. Rendkívül mozgékony, ravasz és gólerős játékot nyújtott. Boniperti az 1947-48-as szezonban, 19 évesen gólkirály lett a Juventus mezében, két góllal megelőzve a legendás Torino csapatkapitányát, Valentino Mazzolát. Az 1950-es és 60-as évek sikerei (bajnoki cím 1952-ben, 58-ban, 60-ban és 61-ben, kupagyőzelem 1959-ben és 60-ban) egyértelműen a legjobbak közé emelték Bonipertit, a piaci értéke óriási volt, többen meg szerették volna szerezni: „Keresett az Inter, a Milan, a Róma, de még a Torino is. Mazzola ajánlott a Torino elnökének, Ferruccio Novónak a figyelmébe. Az elnök úr behívott magához és azt mondta: „Te a Juvéhoz tartozol, nem vehetlek meg.”

 

Legendássá vált Boniperti premizálása: Gianni Agnelli minden gólja után egy tehenet ajándékozott neki. Bonipertinek minden tehénért személyesen kellett elmennie az Agnelli-birtokra, de egy idő után Agnelliék megunták, hogy Boniperti mindig a legszebb és a legjobban tejelő állatokat vitte magával.

 

1961. június 10-én játszotta utolsó mérkőzését, az ellenfél az Inter volt, amelyben helyet kapott a fiatal Sandro Mazzola, Valentino Mazzola fia. Boniperti így indokolta a visszavonulását: „Levettem a cipőmet, odaadtam a szertárosnak. Soha többet nem vettem fel. Nem akartam a régi sikereiből élő bohóccá lenni.” John Charles, a csapattárs így vélekedett később Boniperti döntéséről: „Elvesztettük a csapat eszét, elvesztettük azt, aki brazilos, technikás stílust kölcsönzött nekünk. Ő fogta össze a játékosokat, egy olyan ember volt, aki nélkülözhetetlen egy gárdából, amely modern focit akar játszani.”

 

Az olasz válogatottal részt vett az 1950-es és 1954-es világbajnokságon. 38 mérkőzésen 8 gólt szerzett, ezeken túl a B válogatottban is szerepet kapott egyszer, akkor két gólt lőtt. Emlékezetes volt számára, amikor az angol szövetség 90. születésnapján ő is behívót kapott az Európa Válogatottba, amely 4-4-es döntetlent játszott Angliával a Wembley-ben. Boniperti 2 gólt szerzett, és mindenki szerint ő volt a mezőny legjobbja.

 

Egy újabb anekdota: "Ludovico Turbo a Legnano játékosa volt, de korábban a Torinóban focizott. Kis híján eltörte a lábamat egy belépő során, ápolásra szorultam. Aztán visszamentem, és fejeltem mellőle egy gólt. Azt mondtam neki, hogy „ezt neked ajánlom”. A hátralévő percekben hajtóvadászatot indított ellenem. Aztán amikor bekerültem az Európai Parlamentbe (Boniperti a Forza Italia színeiben juttot be 1994-ben – d.v.), kaptam egy telefonhívást: ő volt az. Majdnem 50 év után.”

 

Boniperti 1971. július 13-án került a Juventus elnöki székébe. A cél az volt, hogy a kevésbé sikeres esztendők után a klub ismét győzelmeket arasson. Ez a cél megvalósult. Boniperti egészen 1990-ig vezette első emberként a Juvét.

 

Boniperti az önéletrajzi regényében („Emelt fővel, egy életen át”) így írt John Charles-ról és Omar Sivoriról: „Egyszerre kerültek a Juvéhoz. Négy év alatt három scudettót szereztünk, azt hiszem, ezt nem kell megmagyarázni. Sokak szerint nem kedveltünk egymást Sivorival. Meg kell érteni valamit: Sivori argentin. Nem brazil, hanem argentin. A brazilok csendben teszik a dolgukat, az argetinok viszont folyamatosan átkozódnak. Charles egy óriásivá nőtt ember volt. 190 centis, hatalmas súllyal. Egy igazi úriemberként viselkedett a pályán. Remekül fejelt, akárcsak John Hansen. Viszont Hansen Olaszországban megtanulta, hogy fejelésnél használnia kell a könyökét. Charles nem. És ez engem idegesített. A szünetben nem cserélt nadrágot, nem ivott vizet. Mondtam neki, hogy „John, használd a könyöködet.” Nem. Ugyanúgy folytatta. Sivori egy teljesen más világ volt. Sosem tartott magában semmit. Az újságírók és az Agnelli-család imádták. Levi, a Juventus egyik régi, Argentínában élő vezetője hozta el őt Torinóba. Nagyon különböző emberek voltunk. Nem tagadom, hogy idegesítettek bizonyos dolgai, és ezt meg is mondtam neki. De sosem alakult ki közöttünk komoly konfliktus.”

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr432128430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása