Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2009.10.29. 10:55 dino vercotti

1961.október 29.: Bologna-Juventus 2-2

A kóros nosztalgiázás egyre súlyosabban hat rám, jó úton járok, hogy elveszítsem a megmaradt kevés olvasóm érdeklődését is. Most éppen 48 évet ugrom vissza az időbe, hogy felidézzem az 1961. október 29-én rendezett Bologna-Juventus bajnoki találkozót.

BOLOGNA-JUVENTUS 2-2 (0-2)
Vezette:
 Jonni (Macerata).
Bologna: Santarelli - Capra, Pavinato, Tumburus, Janich, Fogli, Perani, Franzini, Vinicio, Bulgarelli, Pascutti.
Juventus: Anzolin - Garzena, Sarti, Emoli, Bercellino, Mazzia, Stachini, Nicolé, Charles, Sivori, Leoncini.
Gólszerző: Sivori (J) a 6., Leoncini a 24., Perani (B, 11-esből) a 47., Perani (B) a 60. percben.  

"A hibák mérkőzése volt ez. Nem tudni, hogy a Labdarúgó Szövetség megfigyelője, Silvio Piola miért mondta azt a szünetben, hogy ez egy magas színvonalú meccs, de lehet, hogy a végén megváltoztatta a véleményét. Számunkra mindenesetre ez az összecsapás - az első perctől az utolsóig - a hibákról szólt" - írta bevezetőjében a meccstudósítás. A mérkőzés előtt a Bologna a 4., a Juventus a 10. helyen állt a bajnokságban. A Juventus a Bologna pocsék első félidejének köszönhetően sokáig nyerésre állt, a második játékrészre a hazaiak stabilizálták a játékukat, és a vendégek taktikai ballépéseinek következményeként legalább egyenlíteniük sikerült. A végeredmény tulajdonképpen igazságosnak mondható, de a Juventus bosszús lehetett, mivel az előny náluk volt.

A vendégek a 6. percben szerezték meg a vezetést: Mazzia Sivorihoz passzolt, a támadó betört a 16-oson belülre, Tumburus, Franzini és Santarelli pedig csak arra volt képes, hogy földbe gyökerezett lábbal nézze végig az akciót. Sivorinak nem volt nehéz dolga (0-1). A 24. percben jött a második találat: Nicolé lőtt kapura, Santarelli védett, de megfogni nem tudta a labdát, amely kipattant róla, Capra menteni próbált, de Leoncini hamarabb ért oda, és a kapuba továbított (0-2). A Juventus vezetésében elsősorban a középpályát remekül összefogó Mazziának volt szerepe.

A második félidő már egészen más képet mutatott, ezt főleg a Juventus edzőjének, Parolának az elhibázott taktikai lépései okozták: a középpálya közepén remeklő Mazziát kitette a jobbszélre, Leoncinit - hogy Franzinit megfogja - hátrébb rendelte. Bercellinót - aki az első félidőben Viniciót semlegesítette - a söprögető pozíciójába helyezte, így a Bologna középcsatárára innentől Garzena figyelt. Parola változtatásai mindenesetre azt eredményezték, hogy a bajnoki cím védője egy simának tűnő győzelmet engedett ki a kezéből. A Bologna a szünet után szinte rögtön (47. perc) szépített, miután Bulgarellit Leoncini lerántotta a 16-oson belül, a játékvezető pedig büntetőt ítélt: a 11-est Perani értékesítette (1-2). Az 57. percben Sivori kihagyhatatlan helyzetbe hozta Nicolát, de a Juve 8-asa elhibázta a talán meccslabdának is beillő ziccert. Két percre rá pedig jött az egyenlítés, egy hihetetlen jelenetsor végén: Perani passzolt Vinicio felé, aki elcsúszott, de mivel a Juve védő csak szemlélték a küzdelmét, ezért volt ideje feltápászkodni, visszapasszolt Perarinak, aki belőtte a hazaiak második gólját (2-2). A két csapat hamar beletörődött az eredménybe, egyikük sem vállalt felesleges kockázatot, ebből viszont egy unalmas, nézőriasztó találkozó kerekedett. Bár a sok gól azt feltételezné, hogy színvonalas küzdelmet láthattak a szurkolók, de az igazság az, hogy a négy találatból három hatalmas védelmi hiba eredményeképpen született meg.

A játékvezető ténykedését sok kritika érte: Jonni sporttárs először afelett hunyt szemet, hogy még 0-1-nél Tumburus brutálisan letarolta Sivorit. Majd - szintén az első félidőben - a Bolognának nem adott meg egy 11-est, amikor Emoli szabálytalankodott Bulgarellivel szemben. A bíró ezektől eltekintve is következetlenül, rosszul vezette a meccset.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr71483441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása