Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2009.10.04. 11:38 dino vercotti

1994-1995: Juventus-Roma 3-0 (16. forduló)

Címkék: róma scudetto 1994 1995 giannini umberto agnelli ravanelli vialli torricelli aldair sensi

1995. január 15., Serie A, 16. forduló:
JUVENTUS-ROMA 3-0 (1-0)
Torinó, 35606 bérletes, 18824 fizető néző. Vezette: Stafoggia (Pesaro) 5.5.
Juventus: Peruzzi 6 - Ferrara 6.5, Fusi 6, Carrera 7, Torricelli 6 - Sousa 6.5, Tacchinardi 6 (72’ Jarni 0), Conte 6 - Vialli 7, Del Piero 6 (76’ Di Livio 0), Ravanelli 7. Edző: Lippi. Kispad: Rampulla, Orlando, Marocchi.
Roma: Cervone 5 - Annoni 6.5 (72’ Lorieri 0), Aldair 5, Petruzzi 6, Carboni 6 - Moriero 6, Statuto 6 (60’ Cappioli 0), Piacentini 6.5 (87’ Benedetti 0), Giannini 6.5 - Balbo 5.5, Fonseca 6.5. Edző: Mazzone. Kispad: Colonnese, Maini.
Gólszerző: Ravanelli a 32. és (11-esből) a 81., Vialli a 84. percben.
Kiállítva: Torricelli (J) és Cervone (R) a 71., Petruzzi (R) a 83. percben.
Sárga lap: Petruzzi és Cervone.
Szögletarány: 5-8.
Kapuralövés: 5-3.
Kaput elkerülő lövés: 2-5.
Szabálytalanság: 15-12.
Lesek aránya: 3-10.
Doppingvizsgálat: Ferrara és Vialli, ill. Cervone és Cappioli.

Téli bajnoki cím, vitatott bírói döntésekkel

Botrányos körülmények között győzte le a Juventus az AS Roma csapatát a bajnokság 16. fordulójában, megszerezve ezzel a téli bajnoki címet. A 32. percben különös módon szerezte meg a vezetést a Juventus, és ez az egész mérkőzésre rányomta a bélyegét. Pedig addig a Róma nem játszott rosszabbul. Mint általában a Juve-Róma rangadók előtt, most is téma volt Turone les miatt meg nem adott gólja, amely az 1980-81-es szezonban borzolta a kedélyeket, és tette híressé Sancini partjelzőt. Ezúttal pedig Manfredini nevét jegyezhették meg az emberek, akik a 32. percben Aldair borzaszóan sikerült bedobása előtt valószínűleg megzavarta a brazil védőt, akinek a kezéből az üresen kiugró Ravanellihez került a labda, a csatár pedig a kapuba emelt. Aldair bedobása után a római játékosok először a fejüket fogták, kivéve a brazilt, aki azonnal reklamálni kezdett. Elsőre tényleg nem látszódott semmi rendkívüli, csak az, hogy a Roma védője rosszul végzett el egy bedobást. Az addigi remek meccs innentől botrányba fulladt.






























Ravanelli emelése után a Juventus vezetést szerez

Az AS Roma jobban játszott a 32. percig. Nem elég, hogy nagyon hatékonyan védekezett a vendégcsapat, de a támadásai is rettegésben tartották Peruzzit. Mazzone láthatóan jó taktikát eszelt ki: lemondott Cappioli játékáról, így a Giannini, Statuto, Piacentini középpálya szűrte meg a hazai akciókat, míg a szélen Moriero révén indultak el a veszélyes támadások. A már említett gól azonban borított minden korábbi tervet, bár a szünet előtt Fonseca még majdnem egyenlített, de Ferrara a gólvonal előtt menteni tudott. A második játékrészre egy nagyon ideges Roma jött ki, amely nem tudta feldolgozni az első félidő eseményeit. A parázs hangulat a 71. percben egy kettős kiállításhoz vezetett: Torricelli csúszott oda keményen Cervonénak, a kapus pedig ezt számonkérte, amely miatt tömegjelenet alakult ki, a játékvezető az eset két főszereplőjét lezavarta a pályáról, pedig talán többeket is kiállíthatott volna. Cervone reakciójában valószínűleg szerepet játszott az is, hogy Torricelli egy héttel korábban a Parma kapusát, Buccit tarolta le, igaz, nem szándékosan. A Juventus továbbra sem tűnt ellenállhatatlannak, de már a Roma sem azt játszotta, mint az első félidőben. Végül egy Juventus-kontra eldöntötte a rangadót: Ferrara hosszú labdájával Vialli üresen ugrott ki, Petruzzi pedig lerántotta a támadót. Vialli a 16-oson belül esett el, ez egyértelmű volt, viszont az kétséges, hogy Petruzzi belül szabálytalankodott-e. A játékvezető sem látta egyértelműen, ezért Gallas partjelzővel konzultált, majd büntetőt ítélt, Petruzzit pedig - mivel gólhelyzetben, utolsó emberként szabálytalankodott - kiállította. Ravanelli belőtte a 11-est, a mérkőzés ezen a ponton el is dőlt. A Roma játékosai már fejben az öltözőben tartózkodtak, amikor Vialli Sousa passzából megszerezte a harmadik Juve-gólt. A torinóiak ezzel téli - vagy, ha úgy tetszik őszi - bajnokok lettek, úgy, hogy egy meccsel kevesebbet játszottak, mint a második helyezett Parma, ráadásul egy forduló még amúgy is hátra volt a bajnokság feléig.

Ravanellit a válogatottba követelik

Fabrizio Ravanelli a Parma és a Roma ellen is duplázik, kirobbanó formája szinte magától értetődővé tenné, hogy tavasszal meghívót kapjon a válogatottba. A mérkőzés után hosszan nyilatkozik a La Gazzetta dello Sportnak:

-Két fontos gólt szereztem, amelyeket a számomra két legkedvesebb embernek ajánlok fel: Larának, a feleségemnek és kisfiúnknak, Lucának. Az első találat különösen nagy jelentőséggel bírt, mert azzal szereztük meg a vezetést ezen a nehéz mérkőzésen, ahol egy nagyon erős ellenféllel játszottunk. Nyilvánvaló, hogy nagyon örülök, szavakkal le sem tudom írni a boldogságomat, de azt is tudom, hogy biztosan lesznek nehezebb időszakaim is.

-Azért nem mindennapi, amit mostanában nyújt.

-Nem akarom elbízni magam. Szerencsés vagyok. Először is azért, mert ebben a csapatban játszhatok, olyan csatártársakkal, mint Vialli és Del Piero. De azért a szerencsémért meg is harcolok, hiszen alázatosan dolgozom azért, hogy jobb legyek, és mindig bízom a képességeimben.

-Egyre nagyobb az esély arra, hogy behívják a válogatottba. A Vialli-Ravanelli duót sok nemzet elfogadná.

-Kezdjük azzal, hogy szerintem Del Piero is megérdemeli a figyelmet, és ő is kaphatna meghívót. Most az a fontos, hogy továbbra is keményen dolgozzak, aztán ha márciusban is tart a lendület, akkor Sacchi számításba vehet.

-Térjünk vissza a Juvéhoz: tovább növelték az előnyüket a Parmával szemben. Mondhatjuk, hogy szökésben vannak?

-Egy Parma-vereség még jobb lett volna. Az, hogy döntetlent játszottak Firenzében, bizonyítja, hogy erős, karakteres csapatuk van. Igen, nevezhetjük szökésnek, ráadásul nekünk van még egy elmaradt meccsünk a Torinó ellen. Persze jó lenne, ha nem szédülnék el a tabella tetején állva.

-Az első góljánál igen hevesen reklamáltak a rómaiak.

-Őszintén mondom, hogy nem tudom miért. Semmi különös nem történt, nem volt például kezezés, ahogyan azt valaki említette. Láttam Aldair szándékát, rástartoltam a labdára, és a tőlem két méterre álló Cervone felett átíveltem. Nem volt könnyű dolgom, erről biztosíthatom Önöket. Úgy láttam, hogy Aldair kezéből kicsúszott a labda. Azt hallottam, hogy később ordít valamit a parjelző felé, azonban semmi oka nem volt reklamálni, legalábbis szerintem.

-A scudetto szempontjából a Parma, vagy a Roma elleni duplázás volt a fontosabb?

-A Parma elleni. A mai eredmény pedig azt tükrözi, hogy nem szédített meg minket az első hely, nem szállt a fejünkbe a dicsőség. Ez a győzelem felszínre hozta, hogy mennyire erősek vagyunk. Néhány hónappal ezelőtt még senki sem gondolta, hogy januárban ilyen jól fogunk állni a bajnokságban. Senki, még mi, játékosok sem hittük. Így kell folytatnunk a jövőben is.

Lippi: „Nem csak világklasszisaink, hanem ravanellijeink is vannak“

Marcello Lippi így értékelt: „A téli bajnok cím az örömteli tény, csak keveset ér. Összehasonlítva az utóbbi évek bajnokságaival, most nincs olyan csapat, aki legyőzhetetlennek tűnik. Még azok az együttesek sem estek ki a bajnoki címért folytatott harcból, akik kilencpontos hátrányból követnek minket. Ha az volt a célunk, hogy bebizonyítsuk, jól tudunk focizni, akkor ezt a célt már elértük. De óriási hiba lenne, ha ezzel megelégednénk: ha címeket akarunk nyerni, ahhoz több kell. Ugyanazzal a győzniakarással kell folytatnunk, amely eljutatott bennünket idáig. Igaz, hogy az összes riválisunkat legyőztük, de a bajnoki címhez vezető úton nem csak ők várnak ránk, hanem a kisebb csapatok is. Umberto Agnelli lejött hozzánk a meccs után az öltözőbe, ilyet még soha nem tett korábban. Gratulált a fiúknak és mondta, hogy nagyon boldog, hiszen egy kiváló csapat ellen értük el ezt az eredményt. Fontos győzelem volt, amelyet nehéz körülmények között harcoltunk ki, hiszen a pálya borzalmas állapoban volt, teljesen fel volt fagyva. Remélem, a város derbyre rendberakják. Ilyen feltételek mellett egy AS Roma ellen csakis egyetlen döntő pillanat lehetett, ez pedig Ravanelli gólja volt. Jól játszott az ellenfelünk, az első félidőben nem engedett minket kibontakozni, a második félidő viszont már a miénk volt. Ravanelli? Mindenkit lenyűgöz a játékstílusa és az akaratereje. A mai Juventus nem csak világklasszisokból áll, hanem olyan játékosokból is mint Ravanelli - meghatározó labdarúgókból, akik óriási küzdenitudással rendelkeznek.“

Vialli: „Akadtak bíró hibák“

Gianluca Vialli először a hátvédeket dícsérte: „Tökéletes volt a védőjátékunk, Balbo, Fonseca és Moriero sem tudott ellene mit tenni. Bár meg kell jegyezni, hogy 11-11 ellen a Roma nagyon megnehezítette a dolgunkat. A pálya? Egész héten fagyos talajon edzettünk, így nem volt nehéz eldöntetnünk, hogy gumistoplisban lépünk pályára. Jó választás volt, alacsonyabb lett így a súlypontunk, a lábunk könnyebben tapadt a talajhoz. Igen, a fű állapota befolyásolta a játékot. Újabb fontos lépést tettünk előre. Tény, hogy jobb úgy győzni, ha az ellenfélnek nincs oka reklamálni. A 11-es? Kétszer szabálytalankodtak ellenem, először a 16-oson kívül, a másodiknál pedig nem tudom megmondani, hogy pontosan hol történt az eset. Ha követett is el hibákat a játékvezető, a győzelmünk ettől még megérdemelt.“

Umberto Agnelli az öltözőben, Baggio a lelátón

A Juventus tiszteletbeli elnöke - tőle szokatlan módon - a mérkőzést követően meglátogatta a csapatot az öltözőben. A gesztus jólesett Lippinek és a játékosoknak is. „Kitűnő mérkőzés volt, egy kitűnő Rómával szemben. Ezért is tartom különösen fontosnak ezt az eredményt. Meg akarom köszönni a játékosoknak azt a teljesítményt, amelyet ma nyújottak. Négypontos előnyünk van a Parmával szemben, úgy, hogy egy meccsel kevesebbet játszottunk. Ez egy jelentős előny, fölösleges tagadni, de a bajnokság még nagyon hosszú.“

A stadionban feltűnt Roberto Baggio is, aki a Roma elleni meccset követő héten kezdi újra az edzésmunkát a Padovában elszenvedett sérülése után. A tervek szerint hamarosan pályára is léphet: „Fontos, hogy jól játszottunk és nyertünk“ - mondta Baggio. „Pocsék volt a talaj, ez alapvetően meghatározta a mérkőzést. Látszott, hogy mennyire korlátozta a fagyott fű a játékosok mozgását. Azért is van nagy jelentősége a sikernek, mert egy közvetlen rivális ellen értük el. Az előnyünk azért még nem olyan nagyon sok, mert a hárompontos rendszerben hamar a korábbi üldözőid mögé kerülhetsz. A visszatérésemről annyit, hogy már nincsen távol. Most hatalmas munkát kell ölnöm abba, hogy az erőnlétem visszanyerjem, hiszen november 27. óta nem edzettem. Február első felében készen lehetek a játékra.“

Sensi le akarta hívni a csapatot a pályáról

Franco Sensi feldúltan hagyta el a Delle Alpi lelátóját: „Hányingerem van ettől az egésztől“ - mondta. „A Roma dominált és játszotta a futballt ma. Nem is értem, hogy miért vezeti a tabellát ez a Juventus. Azt sem értem, hogyan nyerheti majd meg a scudettót.“ A két csapat ezelőtt a bajnoki előtt az Olasz Kupában is találkozott, akkor a torinói 3-0-ás Juve-győzelmet egy 3-1-es római siker követte, így a Juventus jutott tovább. A Roma már az odavágón, Ceccarini bíráskodása ellen is reklamált. Ráadásul Turone 1981-ben meg nem adott gólja máig nagy fájdalom a fővárosiaknak, és ez a sérelem a két csapat mindekori meccsei előtt rendszeresen felszínre kerül. „Már 10 napja hangoztatom a félelmeimet, a kétségeimet. Muszáj reagálnom a ma délutáni eseményekre, mert ez szégyen, és ennek véget kell vetni. Számomra a mérkőzés az első gól után véget ért: egy ilyen találatot nem szabadna megadni. Szintén nem szabadna két játékost kiállítani egy ilyen fontos, bajnokság szempontjából jelentős találkozón. Stafoggia játékvezető az elmúlt mérkőzésén 4 és feles osztályzatot kapott a teljesítményére...“ - nyilatkozta az AS Roma elnöke, aki gondolkodott azon, hogy lehívja a csapatát a pályáról.
 

Az első gól előtti pillanat, képekben. A fotósorozat alatti idézetben Cervone panaszkodik, szerinte Torricelli - egy héttel a Buccival történő ütközés után - őt is el akarta intézni
 

Aldair, aki az első gólnál főszerepet játszott: „Be akartam dobni a labdát Cervonénak, de a partjelző meglökött, valószínűleg a zászlójával. Mondtam a partjelzőnek, hogy ismételtesse meg a bedobást, vagy akkor adjon bedobást a Juventusnak. De semmi nem történt. Ravanelli lecsapott a labdára és belőtte. Furcsa gólok miatt kaptunk ki. Mit mondhatnék? Inkább semmit nem mondok, mert itt, Olaszországban nagyon védik a bírókat. Azért jöttünk ide, Torinóba, hogy játsszunk egy jó meccset a Juvéval, hogy megmutassuk, hogy partiban tudunk velük lenni. Ez sikerült is. Főleg az első félidőben, amikor egyértelmű fölényben voltunk. Tudom jól, hogy végül csak az eredmény számít. Ezért is vagyok különösen elkeseredve.“ Mazzone, a vendégek edzője azért igyekezett szakmai véleményt is megfogalmazni: „Az első félidőben egyértelműen a Juventus fölé nőttünk, ők még kapura sem lőttek. Sajnos ez a talaj nem nekünk kedvezett, még jó, hogy nem jövünk idén már a Delle Alpiba, mert ide nem focicipőt, hanem korcsolyát kellene húznunk. Hiába játszottunk jól Firenzében, ott is kikaptunk. Parmában szintén ez történt, most pedig Torinóban ismétlődött meg mindez. A mi játékosainkból hiányzik a higgadtság, a tapasztalat, a hidegvér, amely viszont a Juve játékosaiban megvan.“ 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr411426530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása