Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2009.09.16. 13:36 dino vercotti

Egy asztalos a Juventusban

Címkék: kupa uefa sacchi conte möller vialli 1992 1993 torricelli

Pont ma 17 esztendeje, hogy Moreno Torricelli nemzetközi kupameccsen is bemutatkozott a Juventus csapatában. A debütálás remekül sikerült, bár tény, hogy nem a világegyetem legjobbja volt az ellenfél. Az 1992. szeptember 16-án játszott Juventus-Anorthosis UEFA Kupa-mérkőzésre tekintünk vissza.

JUVENTUS-ANORTHOSIS 6-1 (4-0)
Torinó, Stadio delle Alpi, 4743 fizető néző. Vezette: Molnár (magyar) 6.5.
Juventus: Peruzzi 6.5, Torricelli 6.5, D. Baggio 6.5, Galia 6.5, Kohler 6.5, Carrera 6, Di Canio 7 (40' Conte 6.5), Platt 7, Vialli 7, R. Baggio 7.5, Möller 6.5 (58' Ravanelli 6). Edző: Trapattoni. 
Anorthosis: N. Panayiotou 5, A. Panayiotou 5.5, Ioannu 5, Kastanas 5, Panayi 4, Tsagaris 5, Kespaja 6, Kassianos 5 (46' Punas 6), Assiotis 5 (65' Kittos 0), Kostov 5, Karalambous 5. Edző: Gustaev. 
Gól: R. Baggio a 4., Möller a 11., Vialli a 42., Conte a 45., Vialli a 62., Torricelli a 75., Kespaja a 84. percben. 
Sárga lap: D. Baggio és A. Panayiotou.

A Juventus idénybeli első nemzetközi kupameccsére Arrigo Sacchi is kilátogatott, aki elsősorban Vialli formájára volt kíváncsi. Megnyugodhatott, hiszen a támadó két gólt szerzett, bár az Anorthosis Famaguszta csapata nem éppen értékmérő. A 4. percben Di Canio labdáját Roberto Baggio a levegőből lőtte el, ezzel megszerezte a vezetést a Juventus (1-0). Hét percre rá Galia passzát Möller kegyetlenül és pontosan értékesítette (2-0). A 42. percben Möller próbálkozása még kijött a vendégek kapusáról, a kipattanót Vialli juttatta a kapuba (3-0). Még a szünet előtt Conte egy hosszúsarkos, gyönyörű lövéssel megszerezte a hazaiak negyedik gólját (4-0). Az ötödik gólt a csereként beállt Ravanelli passza után Vialli (5-0), a hatodikat a debütáló Torricelli szerezte (6-0). A vendégek kihasználták Peruzzi figyelmetlenségét, és legalább szépíteni tudtak (6-1). A párharc eldőlt, de nem ekkor, hanem már a sorsolásnál.

Antonio Conte nagyon örült a góljának: "Nagyon rég lőttem már ekkora gólt. Az érdem azonban nem csak az enyém, hanem Trapattonié is: volt türelme ahhoz, hogy kijavítsa a hibáimat. Az előző év tapasztalatszerzése után végre úgy játszom, ahogy valóban tudok." Torricelli ahelyett, hogy szekrényeket szerelne össze, a világ egyik legfontosabb klubcsapatának mezében játszhat. Ő is gólt lőtt: "Amikor elém került a labda, nem is gondolkodtam, azonnal lőttem...összejött. Most mondjam azt, hogy nem ez életem eddigi legboldogabb pillanata? Köszönöm mindazoknak, akik bíztak bennem, legfőképpen Ravanellinek, aki mindig támogatott, és aki ma egy tökéletes gólpasszt adott nekem." Torricelli élete meseszerűen alakult. 1992 nyarának elején még az amatőrligában szereplő Caratese labdarúgójaként csak a szabadidejében focizott. Túlságosan fiatal sem volt már, hiszen betöltötte a 22. életévét. A Juventusnak szüksége volt néhány kölcsönjátékosra 1992 nyarán a Vicenza és az Ancona elleni barátságos mérkőzésekre. Ekkor jött el Torricelli ideje, akit elkért a klubjától a Juventus, különösebb cél nélkül. A Vicenza ellen csereként mutatkozott be, ekkor 2-0-ra vezetett a Juve. A vége 2-1 lett: az ellenfél úgy szépített, hogy a gólszerző Artistico pont Torricellit csapta be a találat előtt. Ennek ellenére  hősünk 1992. július 20-án elutazott a Juventusszal a svájci edzőtáborba. Az indulásnál Torricelli ezt mondta: "Hirtelen a futball milliárdosai közé csöppentem. Ez olyan, mint egy álom. Remélem, hogy ősszel legalább a Serie C1-ben találok magamnak csapatot." A többit tudjuk.

Térjünk vissza az Anorthosis elleni meccshez. Trapattoni azért volt elégedett, mert a csapata a nehéz sorozat közben tartalékolhat egy keveset: "A csapatmorál szempontjából nagyon fontos győzelmet arattunk. Sok remek egyéni teljesítményt láttam, ki kell emelnem Contét, aki minden szempontból sokat fejlődött. Tulajdonképpen az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult a meccs, szerencsére kihasználtuk a helyzeteinket. Kicsit féltem attól, hogy nem fogunk megfelelően koncentrálni a kapu előtt, de ez a félelmem nem igazolódott be. Most ez a hat gól lehetővé teszi, hogy a visszavágón alkalmazzam a rotáció elvét, mert azt a meccset a Napoli és a Roma elleni találkozónk között rendezik." A helyszíni szemlén résztvevő Arrigo Sacchi indult tovább Milánóba, de röviden az újságírók rendelkezésére állt: "Roby Baggio és Vialli is nagyon tetszett, de az egész Juve dícséretet érdemel. Peruzzi is felkeltette az érdeklődésemet, figyelemreméltó kapus." A figyelemreméltó kapus ezúttal egy figyelmetlenségből származó gólt kapott. "Rosszul mértem fel a helyzetet, azt hittem, hogy elmegy a labda a kapu előtt" - mondta Peruzzi, miután a ciprusiak góljáról kérdezték. Gianluca Vialli: "Szeretnék mindenkit emlékeztetni Ravanellire és Casiraghira. Ők kiváló csatárok, akik ha jó napot fognak ki, nagyon sokat segíthetnek a Juventusnak." Roberto Baggio a visszavágót is komolyan veszi: "Nagyon örülök, hogy Torricelli gólt lőtt. A visszavágóra jó lesz odafigyelni. Nem olyan gyenge csapat ez, mint amennyire ma annak tűnt, ráadásul az apró larnacai stadion egy igazi pokol lesz majd."

Mindenesetre a Juventus a két héttel későbbi visszavágóra is komolyan készült: 4-0-ra nyert, így 10-1-es összesítéssel jutott tovább.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr421386189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2009.09.16. 16:16:52

Tényleg meseszerű Torricelli Juvehez kerülése, majd karrierje.

Di Canio karrierje sem piskóta. Szerintem ha nem megy el albionba, és valamelyik erős olasz csapatnál nyomta volna jobban ismert név lenne. Juve, Milan, Napoli, Celcit, Westham, Lazio britt csapatok, bejárt nem kevés komoly csapatot ;)

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.09.16. 16:23:23

@madbalee: Di Canio mentálisan alkalmatlan volt arra, hogy hosszú távon bármelyik nagycsapatnál meghatározó ember lehessen. Amikor elhagyta Olaszországot, szerintem ő már leszámolt a nagyon komoly céljaival.

simoo · http://artissimoon.blogspot.com 2009.09.16. 16:29:12

két ember...
Torricellit imádtam már a története és a pacekja miatt...
ellentéte Di Canio aki egy söpredék..

simoo · http://artissimoon.blogspot.com 2009.09.16. 16:32:13

"Di Canio 7 (40' Conte 6.5)"

a mocskot váltotta az isten...

_benito · www.nst.blog.hu 2009.09.17. 16:01:39

soha nem szerettem torricellit, mentalitás ide, erények oda, egyszerűen dühített, hogy valaki ilyen zéró játéktudással juve-mezt kaphat.

tudom, hülye vagyok.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.09.17. 16:20:00

@_benito: dühíthetett a dolog, de valahogy Trapattoni meg Lippi is elviselte a csapatban.

Voltak nagyon gyenge meccsei is. Számomra a legemlékezetesebb az 1996 márciusi Juve-Lazio. Botrányosan focizott, a 19. percben jórészt neki köszönhetően ment 2-0-ra a Lazio. Sírva könyörögtem Lippinek, cserélje le. Meghallotta. A 24. percben lehozta. Nem csak ezért, de 4-2-re nyert a Juventus. Moreno 4-es osztályzatot kapott. Aminél matematikailag van gyengébb, de gyakorlatilag nem nagyon. Egyébként Porrini jött be a helyére, aki tökéletesen játszott.

Pont a mesébe illő karrierje miatt is van róla pozitív véleményem, persze akadtak nála jobb játékosok. Ezt aláírom. De nagyon leértékeled.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.09.21. 12:03:17

@dino vercotti: nem tehetek róla, monterót is iszonyúan rühelltem, pedig őt is nagyon sokra tartják a juventinók.

a Kiskatona sem tudott nagyon focizni, ő viszont a kedvenc játékosom volt, pedig nem akárkik játszottak körülötte. néha magam sem értem magamat.
süti beállítások módosítása