Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2009.09.15. 10:40 dino vercotti

Volt egyszer egy Juventus-Bordeaux...

Címkék: bordeaux platini 1985 boniek bek briaschi

A Juventus az idei Bajnokok Ligájában a Bayern München, a Bordeaux és a Maccabi Haifa együtteseivel fog majd játszani. Ezek közül csak egy van, akikkel a távolabbi múltban is összecsapott, ez pedig a Bordeaux. Az 1984-1985-ös BEK-szezon elődöntőjében találkozott egymással a két csapat, a Juventus végül egy 3-0-ás torinói győzelem és egy 2-0-ás idegenbeli vereség után 3-2-es összesítéssel kiütötte az akkori francia bajnokot. Most az első mérkőzésre tekintünk vissza a korabeli Guerin Sportivo segítségével.

A találkozót a kissé mély talajú Comunaléban 1985. április 10-én rendezték. A Juventus a Bodini, Favero, Cabrini, Bonini, Caricola, Scirea, Briaschi, Tardelli, Rossi, Platini, Boniek, a Bordeaux a Dropsy, Rohr, Tusseau, Specht, Battiston, Girard, Tigana, Chalana, Lacombe, Giresse, Müller, Jacquet összeállításban lépett pályára. A játékvezető a svájci Galler volt. A sportújság a totális futballt játszó Juventus dícséretét zengte, és azt azért tudni kell, hogy akkoriban a francia labdarúgás történelme egyik legjobb időszakában volt, ebben a Bordeaux-ban pedig hemzsegtek a világsztárok. Vladimiro Caminiti szakíró szerint a Juventus fölényes sikere ellenére a „két ország labdarúgása közti különbség még mindig nagy”, méghozzá a franciák javára.


A Juventus szurkolói ismét óriási hangulatot teremtettek

A Juventus azonnal nekiesett az ellenfelének: a 2. percben egy kavarodás után Briaschi lőtt 18 méterről kapura, Dropsy könnyen hárította a középre tartó labdát. Az 5. percben az addig is már rendkívül aktív Boniek Platinivel játszott össze, de a 16-oshoz érve hosszan vette át a labdát. A Juventus szinte megfojtotta ellenfelét, míg a Bordeaux egyátalán nem jelentett veszélyt. A franciák lassítani akarták a játékot, de ez nem nagyon sikerült nekik. A 12. percben egy kisszöglet után Bonini tekert középre, Boniek tisztán fejelhetett, de a kapus védett. A 27. percben egy szokásos, a Platini-féle Juventusra nagyon is jellemző, 16-os vonala előtti összjáték után Boniek óriási helyzetben lőhetett, de Girard bravúrosan szögletre mentett. Mintha nem is a francia bajnokcsapat lett volna a Juventus ellenfele: a Bordeaux játékosai néha kétségbeesetten rúgdosták ki a labdát a saját kapujuk előteréből, a támadásokra pedig egyáltalán nem marad erejük. Nagyon, de tényleg nagyon érett már a hazai gól. A 29. percben eljött az igazság pillanata: Platini felnézett és a Bordeaux-védők mögé ívelt, érkezett Boniek, aki a kifutó Dropsy lábai között belőtte a hőn áhított vezető találatot. 1-0!

                                  Briaschi és Spesch párharca a második gól előtt 

A közönség extázisban, a Juventus pedig nem hajlandó leállni: Rossi beadása után Scirea fejel mellé. A vendégeknek enélkül is van elég bajuk: a befáslizott lábú Girard nem tudja tovább folytani a játékot, a 32. percben Thouvenei áll be a helyére. A hazai drukkerek tombolnak és a Marseillase-t éneklik... A 37. percben Cabrini ad be Platini irányába, de a Juventus franciája nem éri el a labdát. Érkezik a hosszú oldalon Rossi, azonban az oldalhálót találja el. Egy percre rá Cabrini csíp el egy hanyag passzt a vendégtérfél közepén, 20 méterre a kaputól Briaschi-hoz passzol, aki ráfordul, lapos lövése pedig alig kerüli el a kaput. A 40. percben a Bordeaux elérte, hogy legalább egy szögletet elvégezhetett, ennél több pozitívumot nem is tartogatott nekik az első félidő. A 45. percben Platinit gyanús körülmények között szerelték a 16-oson belül, de a játékvezető szerint nem történt szabálytalanság. Ezzel ért véget az első félidő, amely hihetetlen Juventus-fölényt hozott.

A második félidőre láthatóan egy bátrabb Bordeaux futott ki, de így is a Juventus hagyta ki az első nagy helyzetet, amikor Cabrini beadását Dropsy Platini lábáról szedte le. Ötvenhét percnek kellett eltelnie, mire a Bordeaux először kapura lőtt: Lacombe 25 méterről próbálkozott, Bodini könnyen hárított. Jóval kiegyenlítettebb volt a mérkőzés, mint az első félidőben. Ez főleg abban mutatkozott meg, hogy a Juventus nem nagyon tudott helyzetet kialakítani, a Bordeaux viszont - főleg a csereként beállt Thouvenei révén - többször a védelem mögé került. Igaz, a franciáknak sem akadtak valódi ziccereik, de érezhetően feljövőben voltak. A 67. percben aztán Platini ismét villant: a saját térfeléről indította Briaschit, aki leütközte Specht-et, és 11 méterről, ballal a kapu bal oldalába lőtt. 2-0! Épp a legjobbkor, amikor a Bordeaux már úgy érezte, hogy akár egyenlíthet is. Négy perc múlva eldőlt a meccs: az élete egyik legjobb teljesítményét nyújtó Boniek megőrítette a védelem jobb oldalát, beadott, érkezett Platini, aki kapásból a hálóba vágta a labdát. 3-0! Érdekes, hogy voltak a Juventusnak ennél sokkal jobb időszakai is a meccsen, mégis most lőtt két gólt. A maradék 20 percben némi vendégfölény alakult ki, de Tiganaéknak esélyük sem volt a zártan védekező olaszok ellen gólt szerezni. Az első meccs tehát fölényes Juventus-győzelemmel zárult, ekkor még talán senki nem gondolta volna, hogy mennyire pengeélen fog táncolni a Juve még ezzel a sikerrel is.

Legvégül jöjjenek az osztályzatok:

Juventus
Bodini 0
Favero 7
Cabrini 7.5
Bonini 6.5
Caricola 7
Scirea 7
Briaschi 6.5
Tardelli 6.5
Rossi 7
Platini 7
Boniek 9
 

Bordeaux
Dropsy 6.5
Rohr 6
Thouvenel 7.5
Specht 6.5
Battiston 5.5
Girard 6
Tigana 6
Chalana 5
Lacombe 5
Giresse 6.5
Müller 6.5 

A játékvezető 6.5-ös osztályzatot kapott.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr991380767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása