Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2009.07.20. 12:19 dino vercotti

Összeesküvés-elméletek és a Calciopoli

Címkék: fiat rossi calciopoli guido agnelli elkann ifil moratti

Rengeteg hipotézis alakult ki arról az elmúlt három évben, hogy a Calciopoli (akik olvassák ezt a blogot, pontosan tudják, hogy miről van szó) kirobbanása honnan eredeztethető. Egy korábbi blogbejegyzésben már tettem arra utalásokat, hogy a Juventus háza táján a dolgok nem működnek normálisan. Talán olyanok sertepertélnek a klub körül - igen magas beosztásban -, akik előnytelen alkukba mennek bele, akik nem biztos, hogy a Juve érdekeit tartják előrevalónak.

A FIAT. Szinte hihetetlen, hogy a világ egyik legnagyobb autógyára micsoda lendülettel lábalt ki története legnagyobb válságából. Az egész még 2004-ben kezdődött: a torinói vállalat a csőd szélén egyensúlyozott. Aztán Berlusconi parancsot adott a bankoknak, hogy segítsék ki a FIAT-ot. A jószándékú pénzintézetek ezközben nem csak a likviditási gondokat próbálták megoldani, de ugyanazzal a lendülettel tálcán akarták kínálni a kiszolgáltatott vállalatot az érdeklődőknek. A tálcára a Juventus is rákerült. A cél az volt, hogy az Agnelli-család a körön kívül kerüljön. Az Agnelliék. Nem Elkannék, mert a kettő - bármilyen furcsa is - nem ugyanaz. Ezt csiripelték a madarak.
 
A madarak csiripelését meghallotta Antonio Giraudo is, aki Andrea Agnellivel (Umberto Agnelli fiával) szövetséget alkotott, ennek a szövetségnek pedig az volt a célja, hogy a Juve a világ legnagyobb klubja legyen. Andrea Agnelli lépni kívánt, hogy a FIAT és a Juventus ne kerüljön illetéktelen kezekbe: az Agnelli család által felépített, a világ legnagyobb befektetési csoportjai közé tartozó IFIL-ben Andrea többségi részesedésre törekedett, próbálva menteni a menthetőt. Ehhez az üzlethez számos befektetőt is szerzett. Így Andrea Agnelli került volna a klub elnöki székébe, természetesen Moggiék vitték volna tovább a tényleges menedzseri munkát.
 
A tervbe hiba csúszott: a 2006 májusában kirobbant Calciopoli meghiúsította Andrea Agnelliék szándékát. Antonio Giraudo a "La Repubblica" c. lapban még a botrány kipattanása előtt részletesen nyilatkozott arról, hogy a Juventust át szeretnék struktúrálni, nagy változások előtt állt a klub (a szakmai részbe nem nyúltak volna bele, 2009-ig biztosan Capello lett volna az edző). A grandiózus elképzelésekben az új stadionon kívül egy olyan modell létrehozása is szerepelt, amely leginkább a Ferrari működéséhez hasonlít: ezzel a Juventus kilépett volna a foci világából. Még 1993 karácsonyán fogalmazta meg ezt a tervet Giovanni és Umberto Agnelli, amelynek 2/3-át – Giraudo elmondása szerint – 2006 elejére a Juventus megvalósította.  
 
Egyesek úgy vélik: a család Elkann-szárnya torpedózta meg az ötletet, mégpedig azzal, hogy a klubot ellehetetlenítette. Többen föltették már a kérdést (talán nem véletlenül), hogy Elkannék egyáltalán kötődnek-e annyira a Juventushoz, mint Gianni és Umberto Agnelli? A válasz sokak szerint az, hogy nem. A helyzet ugyanakkor nem ilyen egyszerű: épp a múlt héten ultrák egy csoportja tüntetett a klubvezetők ellen, kifejezetten Lapo Elkannt, a tékozló fiút (akinek fiatal kora ellenére vaskos a múltja, a drog és az ital keresztezte útját) követelve az elnöki székbe. Ez pedig nem az elkanni romboló szándékot támasztja alá.
 
Van még, ami viszont épp az összesküvés-elméleteket gyártókat igazolja. Guido Rossi (ő vezette a Calcipoli-botrány vizsgálatát, korábban az Inter felügyelőbizottsági tagja volt, köztudomásúan remek kapcsolatokat ápol Massimo Morattival) ügyvédi irodája nem is olyan régen megbízást kapott Elkannéktól bizonyos üzleti ügyekkel kapcsolatos jogi munkák elvégzésére.
 
Lehetne sorolni tovább a kétkedésre okot adó, zajos tényeket: a leghangosabb azonban az, amikor maga, John Elkann (Lapo Elkann fivére) szólal meg… A Pinzolóban zajló edzőtáborba ellátogató Elkannt az újságírók több dologról is faggatták. Aztán eljött az a kérdés, amely mostanában többször felmerül: ha úgy alakul, akkor a Juventus bírósági úton visszakéri-e a tőle elvett bajnoki címeket? A reakció a cikk alatt található videón látható: zavart mosoly, hosszú csend egy olyan ember részéről, aki nagyon is tud beszélni. Aztán a válasz: „Mi pontosan tudjuk, hogy mennyi scudettót nyertünk, és ez a lényeg.” A csönd beiktatása nélkül talán hitelesebbnek tűnt volna ez a mondat. Az Elkannék mesterkedését gyanítók számára egy újabb jel, hogy talán tényleg van valami a háttérben...

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr851256343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s4tch 2009.09.07. 10:10:33

Dino, itt elírtad a taget, ez a post a calciopolinál nem is kerül listázásra.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.09.14. 19:25:23

guido rossiról még érdemes hozzátenni, hgoy a calciopoli után hirtelen a telecom italia vezérigazgatója lett újra, merthogy korábban is betöltötte a posztot.

szerintem kicsit sokat látsz bele, a fiat (és agnelliék) a csalás miatt határolódtak el, mert a csalás tényét talán még te sem vitatod.

giraudót kettős könyvelés és adócsalás miatt fogták perbe, egyébként ő 5 százalékban részvényes is volt, az ő érintettsége nem is kérdés.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.09.14. 21:49:20

@_benito: a cikksorozat végén írtam, hogy melyik oldal volt a forrása az írásoknak, szóval ez nem úgy történt, hogy én leültem és kitaláltam mindezt.

Sokan egyébként azt mondják, hogy ez nem is a Juventus, hanem Andrea Agnelli elleni belső támadás volt, ezek folyamatosan visszatérő vélemények. Azért lássuk be, hogy a belinkelt videón John Elkann sincs épp a helyzet magaslatán.

Veled szívesen megvitatom a Calciopolit, mert ugye korábban is beszéltük, hogy gyűjtöd róla az anyagot, biztos beleástad magad. Viszont - bár én többnyire nem reagálok az nst-blog kommentelőinek némelyike által összehordott förtelmes baromságokra - gyakran az agyvérzés kerülget, amikor leegyszerűsített, végtelenül primitív véleményeket olvasok a botrányról. És igen, az ilyen finomságokat, mint amit írtál Guido Rossiról is, meg sem lehet említeni.

És azt is tudjuk, hogy a Calciopoli-ügy még bőven nem ért véget. 2006 egy sürgető élethelyzet egy gyors döntést igényelt. De itt még van egy bírósági eljárás folyamatban. A GEA büntetőtárgyalása sem azt az eredményt hozta, amelyet a vádlók elképzeltek. Ahogy a doppingbotrányé sem.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.09.15. 08:47:14

@dino vercotti: én úgy mentem neki, hogy megpóbáltam elfogadni, hogy a kedvenc csapatom bűnös, mert csak így lehet objektíven kutatni.

zágoni zsolti, az olaszfórumos srác sokat segített, én is találtam érdekes videókat, például azt, amikor moggi élő adásban mutatja be, hogy lehet egy kikapcsolt mobiltelefonról hívást kezdeményezni.

én a gea-t nem is venném ide, az moggi és a fia akciója volt, a dopping meg (szerintem) nehezen vitatható, ha ránézel az akkori viallira, meg ravanellire. de a calcioopoli egészen más volt, ebben minél többet olvastam, annál biztosabb vagyok.

egyébként azért kezdtem bele, amit mondtál: mert a legtöbb ember leragadt ott, hogy mocskos csaló juve, és kész.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.09.15. 09:30:20

@_benito: nemrég vettem egy könyvet, az a címe, hogy "Manuale di autodifesa del tifoso juventino", ("Önvédelmi kézikönyv Juventus-szurkolóknak"), amelyben pontosan leírják, hogyan próbálták meg lejáratni a klubot, részletesen ír a doppingbotrányról (meg a calciopoliról is), komoly, orvosi jellegű bizonyítékokat hoz fel, ha érdekel, akkor majd mazsolázok belőle (csak szeretnék már végére érni a 94-95-ös szezonról készített sorozatomnak).

Megvettem Moggi könyvét is, de ezt már csak tényleg halkan jegyzem meg. Ezek is biztos befolyásolnak az értékítéletemben. De miért is higgyek jobban Guido Rossinak vagy Massimo Morattinak?

_benito · www.nst.blog.hu 2009.09.15. 21:18:27

@dino vercotti: hogy a fenébe ne érdekelne, azt nagyon szívesen olvasnám. az a baj, hogy nagyon kevés dolog szivárgott ki, az olasz média tudjuk, miért takargatott, és így a nemzetközi sem tud szinte semmit.

s4tch 2009.09.18. 09:38:00

@_benito: Azért ránézésre nem állapítanám meg senkiről, hogy doppingolt-e.

@dino vercotti: csatlakozom Benitóhoz, én is szívesen csipegetném a mazsolákat.

divatdrukker 2009.11.07. 07:50:50

@_benito: szerintem az éppen nem objektivitás, hogy "elfogadod" a Juve bűnösségét, ez erős prekoncepció. Amúgy én eleinte hittem a Juve bűnösségében, de azóta megváltozott a véleményem: szerintem semmi törvénytelen nem történt - amit amúgy vélhetően a bírósági ítéletek is meg fognak erősíteni. Az egész egy puccs volt.
A "doppingbotrányról" csak egy dolgot: a magyar sajtóban (és sokszor külföldön is) az volt az egyik nagy érv, hogy Zidane elmondta, hogy kreatint használtak a Juventusnál. A baj csak az, hogy Olaszországban ez legális volt (Spanyolországban nem lett volna az).
süti beállítások módosítása