Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2009.11.30. 10:48 dino vercotti

1994-1995: Cagliari-Juventus 3-0 (17. forduló)

Címkék: del cagliari scudetto 1994 1995 lippi piero vialli bettega kohler tabarez

1995. január 22., Serie A, 17. forduló:
CAGLIARI-JUVENTUS 3-0 (1-0)

Cagliari, 7.209 bérletes, 20.054 fizető néző. Vezette: Braschi (Prato) 8.
Cagliari: Fiori 6 - Pancaro 6.5, Villa 7, Firicano 7.5, Pusceddu 6.5 - Napoli 7, Bisoli 6.5, Beretta 6.5 - Dely Valdes 6.5, Oliveira 7.5, Muzzi 7.5 (82' Allegri 0). Edző: Tabarez. Kispad: Dibitonto, Veronese, Bellucci, Bitetti.
Juventus: Peruzzi 5 - Ferrara 5, Kohler 5, Fusi 6 (46' Orlando 5.5), Carrera 5 - Sousa 5.5 (57' Di Livio 6) - Tacchinardi 5, Conte 5.5 - Vialli 5.5, Del Piero 5, Ravanelli 5. Edző: Lippi. Kispad: Rampulla, Porrini, Marocchi.
Gólszerző: Oliveira (11-esből) a 6., Dely Valdes az 52., Muzzi (11-esből) a 65. percben. 
Sárga lap: Firicano és Fiori, ill. Kohler.
Szögletarány: 5-9.
Kapuralövés: 5-2.
Kaput elkerülő lövés: 0-3.
Szabálytalanság: 23-19.
Lesek aránya: 5-2.
Doppingvizsgálat: Oliveira és Veronese, ill. Ravanelli és Orlando.

Óriási meglepetés Cagliariban

A már őszi bajnok Juventus esélyesként érkezett a két hónapja nyeretlen Cagliarihoz. A hét mindenesetre érdekesen telt a Juve háza táján, ugyanis ezekben a napokban a köz tudomására jutott, hogy Luis Figo, a Sporting Lisszabon fiatal sztárja Torinóban folytathatja pályafutását. Később kiderült, hogy Figo valóban aláírt a Juventushoz, kisebb gondot okozott azonban az, hogy egyúttal a Parma ajánlatát is elfogadta, ezzel pedig átigazolási szabályt sértett. A labdarúgót ezután két évre eltiltották az Olaszországba történő szerződéstől.

Újságírók szerint a Figo-ügy némely torinói játékos fejében zavart okozott, egyesek talán a helyüket is féltették a portugáltól, ez a bizonytalanság pedig befolyással volt a koncentrációra. Talán ez okozta a súlyos, szardíniai vereséget. "A Juventus üldözői reménykedhetnek, mert ha ez a teljesítmény a csapat valós arca, vagy ez a teljesítmény is a csapat valós arcához tartozik, akkor a bajnoki cím sorsa több mint nyitott" - írta Alberto Cerruti, a La Gazzetta dello Sport szakírója.

A Cagliari 2 hónap után nyert ismét bajnokit, összességében pedig 15 évet kellett várni egy Juventus elleni újbóli sikerre. Igaz, a hazaiak három góljából kettő büntetőből született, de a tizenegyesek legalább annyira egyértelműek és jogosak voltak mint a Cagliari győzelme. A Foggia elleni kudarcnál még lehetett a bíróra hivatkozni, itt azonban nem. A Juventus játéka üres és fantáziátlan volt, ennek a ténynek pedig a legjellemzőbb mutatója, hogy a vendégek a második félidő 29. percében, 3-0-ás állásnál lőttek először kapura (Orlando próbálkozását tolta a léc föle Fiori). Lippi csapata az idény korábbi meccsein már végrehajtott bravúros fordításokat, itt most erre nem volt esélye. A negyven napig tartó, sérülés miatti távollét után visszatérő Kohler nem tudott a védelem segítségére lenni. A németnek Dely Valdest kellett fognia, míg a hátsó sor jobb- és balszélén elhelyezkedő Ferrara és Carrera Oliveirára valamint Muzzira vigyázott. Kevés sikerrel. A Juve védelmét a Cagliari három, villámgyors támadója teljesen szétzilálta. A középpályán még talán Sousa volt az, akiben némi tudatosságot lehetett felfedezni. Conte és Tacchinardi erejét felőrölte a védekezés, ez pedig teljesen reménytelenné tette azt, hogy a Juventus komoly támadójátékot mutathasson be - annak ellenére, hogy három csatárral lépett pályára.

A vendégvédelem zavartsága már a 6. percben meghozta az eredményt: Muzzival szemben Ferrara szabálytalankodott a 16-oson belül, az egyértelmű 11-est Oliveira értékesítette. A Juventusnak még bőven lett volna ideje a korrigálásra, de produkciója lehangoló volt, miközben a Cagliari sorozatos kontráival a frászt hozta Lippiékre. A Juve mestere változtatott: Orlandót cserélt be Fusi helyére. Mivel előbbi tipikus szélsővédő, ezért lehetőség nyílt a statikusabb Carrera középre helyezésére, Orlando pedig a bal oldalon kapott szerepet. Ez sem hozott megváltást: Mussi pont az Orlando által felügyelt területről készítette elő a Cagliari második gólját, az  ő passzát gurította a kapuba néhány lépésről Valdes. Lippi még ekkor sem adta fel, és a szélsőjáték erősítésére beküldte Sousa helyére Di Liviót, aki nem is okozott csalódást, de fordulatot már nem hozott a mérkőzésben. A 65. percben minden eldőlt: Oliveira szlalomozott át a Juventus védősorán, lerázta Orlandót és Ferrarát, végül a kitörő Peruzzi földre vitte a csatárt: újabb, még az elsőnél is egyértelműbb 11-es. A kijelölt büntetőrúgó a sértett Oliveira volt, de a szabálytalanság miatti esést követően még fájdalmat érzett, így Muzzi végezte el és rúgta be a 11-est. A hátralévő időre még maradt egy Di Livio-kapufa, a végén pedig a hazaiak örömünnepe.

Roberto Bettega, a klub alelnöke így nyilatkozott a meccs után: "Természetesen meg kell vizsgálnunk, hogy hogyan alakulhattak így a mai dolgok, de nyugodtan kell ezt a vizsgálatot elvégeznünk. Rá kell jönnünk, hogy miért és hol hibáztunk. Nagyon rossz meccs volt ez a számunkra, a Cagliari megérdemelten nyert. Az előbb a nyugalomról beszéltem, mégpedig azért, mert egy hosszú győzelmi sorozatból érkezve szenvedtük el ezt a vereséget. Ahogy a sikerek után sem szálltunk el magunktól, úgy a kudarcokat követően sem szabad önmarcangolásba kezdeni. Előfordul az ilyesmi, ez csak kisebb botlás volt egy hosszú úton. Annak azért örülök, hogy szerdán már javíthatunk is, hiszen lejátszuk az elmaradt derbit a Torino ellen." Marcello Lippi: "A 3-0 egy súlyos vereség, de teljesen jogos a gólkülönbség. Lassan játszottunk, és ha az olasz bajnokságban egy csapat nem pörög a maximumon, akkor kikap. Nem kereshetek kifogást. Nyolc meccset nyertünk egymás után, sőt, ha a Genoa ellen nincs az a fantomgól, akkor kilencről beszélhetnénk. Sosem mondtuk, hogy mi vagyunk a legjobbak, de ma nem a valós tudásunknak megfelelően játszottunk. Meg is lett az eredménye." Gianluca Vialli: "Ma mindannyian rosszul tettük a dolgunkat. Az eredmény a mi rossz játékunknak, de legalább annyira a Cagliari remek teljesítményének is köszönhető. Ma mi szaladtunk bele a késbe, reméljük, hogy másokkal is elő fog ez majd fordulni. Első helyen állni, folyamatosan dícséretet kapni egyúttal súlyos terhet is jelent: meg kell barátkozni azzal, hogy nem vagyunk verhetetlenek. Nekünk is megvannak a hibapontjaink, amelyek elő szoktak jönni. Szerencsére azért ritkán történik ilyesmi. Nagyon jól kellett volna játszanunk ahhoz, hogy nyerni tudjunk ma." Del Piero: "Ez nem volt egy pozitív nap a Juventus számára. Az a tény, hogy gyakorlatilag nem lőttünk kapura, mindenképpen dícséri a Cagliari védekezését. Viszont ebből a vereségből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni." Végül Jürgen Kohler: "A második gól les volt, de ennek ellenére ma a pályán sem voltunk. Hogy a védelem hibája lenne a vereség? Nem hiszem: három komolyabb akciójuk volt, mindhárom gól lett, ebből kettő 11-esből született."

Oscar Tabarez, a hazaiak edzője: "Sikerült korrigálni a Samdporia elleni vereség után. Ezért dolgoztunk egész héten. A Juve egy nagyon szervezett és erős csapat, de megmutattuk, hogy fel tudunk nőni a szintjükhöz. Óriási öröm ez, egy álom vált valóra. Ezen az úton kell továbbmennünk, hiszen a következő fordulóban is nehéz dolgunk lesz, a Fiorentinát fogadjuk."

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr441562690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.02. 01:59:09

Gondolom azért is ezt a meccset elevenítetted fel, roppant érdekesen és szemléletesen mellesleg, mert juventino szempontból kellemetlen aktualitása van.
Egyébként te Olaszországban is élsz? Csak azért kérdem, mert az NST blogon is szembetűnő a tájékozottságod, naprakészséged mindennemű olasz ügyekben.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.12.02. 08:59:41

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: félig-meddig volt csak tudatos. Mivel ez az írás a 94-95-ös bajnokságot dolgozza fel, ezért sorban jönnek a meccsek, és a 17. fordulóban pont Cagliari-Juventus meccs volt, az előző, témába vágó írásom pedig a 16. fordulóról született. Pont tegnap néztem rá a gépemre, a vázlata már kész volt a meccstudósításnak, vasárnap amúgy is zakózott a csapat, meg amúgy is ez a meccs jönne a sorban - hát akkor legyen.
Nem élek Olaszországban, viszont italomán vagyok. Jól beszélem a nyelvüket, viszonylag gyakran járok oda (sok Juve-meccsen voltam 1997 óta, de ez nyom a legkevesebbet a latba). Ez a blogom meg az újságfetisizmusom megjelenítése, megszállottan gyűjtöm a Juventus mérkőzéseinek olasz nyelvű tudósításait már régóta (a kezdetektől egészen napjainkig, hegyekben állnak az újságok otthon, mostanában egyre több mikrofilmen archivált anyagom van, ezek fizikailag nem foglalnak helyet), olasz gyűjtőkkel állok kapcsolatban, a cél érdekében Olaszországban könyvtárazom. Hihetetlen módon felpörgeti az embert az ilyesmi. És persze rendszeresen olvasom a napi olasz sajtót. Ennyi a titok.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.02. 13:53:02

@dino vercotti: Nagy tisztelet ezért, látszik is ez a tájékozottság a blogodon, és a hozzászólásaidon. Nagyon értékes, és tiszteletreméltó hobbi, bár erre a tevékenységre a hobbi szó már kicsit derogáló, több és értékesebb annál a tevékenységed. Szóval csak gratulálni tudok mindehhez!

ken adams 2009.12.02. 17:43:09

kedves dino!

érdeklődnék, hogy a juventus aktuális eredményeivel, híreivel nem tervezel foglalkozni? vagy azt esetleg egy másik oldalon a tied?

egyébként részemről is minden tisztelet!

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.12.02. 19:14:00

@ken adams: az napi munkát, állandó készenlétet igényelne. Meg aztán: ilyen oldalak már vannak. Máshova nem dolgozom be, a juventushungary szerkesztői kértek meg arra, hogy az itt olvasható cikkek megjelenését engedélyezzem az oldalukon.

Annak idején a bianconeri.hu nagyon jól működött, de összesen 3-an végeztük 15 ember munkáját. Sok volt belőle, nem bírtuk a tempót. Ha azt olyan tartalmi színvonalon folytattuk volna, valószínűleg mára messze a leglátogatottabb magyar nyelvű juvés honlap lenne.

Az aktualitás azért teljesen nem maradt el, volt már itt Diego-interjú is, például. De marad ez a döntően archívumokra épülő vonal.
süti beállítások módosítása