Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2009.08.22. 00:47 dino vercotti

Múltidézés: Juventus-Chievo 2001-ből

Ez sem volt olyan nagyon rég, de mivel a Chievo eleve nem rendelkezik túl nagy múlttal, ezért hát jöjjön a két csapat első bajnoki mérkőzése: 2001. szeptember 15-én Torinóban rendezték az idény harmadik fordulójának szombat esti mérkőzését - nem akármilyen izgalmakkal, meg nem adott szabályos góllal, kamu(?)tizivel.

A Chievo a 2001-2002-es szezonban mutatkozott be a Serie A-ban. Az első két fordulóban mindkétszer győzött, a Juventus szintén hatpontos volt, így papíron ez egy rangadónak minősült, fordulatait tekintve pedig gyakorlatilag is megfelelt egy rangadó elvárásainak. Először a La Gazzetta dello Sport jegyzőkönyvét nézzük át (a játékosok nevei után az újság által adott osztályzatok olvashatók), majd foglalkozunk a találkozó történéseivel.

JUVENTUS-CHIEVO 3-2 (2-2)
Torinó, Stadio delle Alpi, 35.446 (5.109 fizető néző). Vezette: Bolognino 5.
Juventus: Buffon 4 - Zenoni 5.5 (46' O'Neill 6), Thuram 6.5, Iuliano 6, Pessotto 6.5 - Zambrotta 6.5, Tudor 6.5, Tacchinardi 7 - Nedved 6 - Del Piero 5.5 (76' Amoruso 0), Trezeguet 5.5 (61' Salas 6). Edző: Lippi. Kispad: Carini, Ferrara, Montero, Birindelli.
Chievo: Lupatelli 7 - Moro 6, D'Angelo 5.5, D'Anna 6.5, Lanna 5.5 - Eriberto 5 (67' Lorenzi 0), Perrotta 6.5, Corini 6, Manfredini 5.5 (50' Zanchetta 5.5) - Corradi 6, Marazzina 6 (64' Cossato). Edző: Del Neri. Kispad: Ambrosio, Legrottaglie, Barone, De Cesare.
Gólszerző: Marazzina (C) a 9. és a 20., Tacchinardi (J) a 22., Tudor (J) a 40., Salas (J) (11-esből) a 83. percben.
Sárga lap: Iuliano, Zambrotta, Tudor, ill. Corradi, Perrotta, Cossato, Marazzina. 
Szögletarány: 5-2.
Kapuralövés: 15-2.
Kaput elkerülő lövés: 6-4
Elkövetett szabálytalanságok: 17-25.
Lesek aránya: 6-2.
Doppingvizsgálat: Pessotto és Amoruso, ill. D'Angelo és Lanna.

Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletsorozat áldozataira emlékeztek a mérkőzés előtt: a két csapat játékosai kézenfogva álltak kört a pálya közepén a gyászszünet alatt. A meghatottság körülbelül eddig tartott, a veronaiak hamar előnybe kerültek a jóval esélyesebb Juventus ellen: a 9. percben egy szögletet követően megszerezte a vezetést a vendégcsapat. A pontrúgás jobbról érkezett, Buffon pedig megfogta a labdát - hogy aztán ugyanazzal a mozdulatsorral ki is ejtse a kezeiből. Marazzina eszmélt, és közelről az üres kapuba lőtt. A nyáron leigazolt kapus ennél nagyobb potyagólt sem előtte, sem utána nem kapott. Még ideje sem volt felocsúdni a Juventusnak, amikor a Chievo előnye megduplázódott: a szakértők azt mondanák, hogy "korszerű akció futott a jobbszélen", a teljesen szétzilált Juve-védők között Marazzina lépett ki, és Buffon mellett begurította a második vendéggólt. A Juventus szerencséjére hamar - két perc múlva - jött a szépítés, miután Tacchinardi közelről, elképesztő erővel a hálóba vágott be egy lepattanót. Az iskolában alapszabály volt, hogy "tűzni nem ér", ha ott teszi meg ezt Tacchinardi, akkor kizárják a játékból. Újabb két perc telt el, amikor Nedved kiugratását Trezeguet lőtte a kapuba - a játékvezető azonban les miatt érvénytelenítette az egyébként teljesen szabályos gólt. Ugyanis szó sem lehetett lesállásról. A Juventus folyamatosan támadásban maradt, ennek pedig a 40. percben lett meg az eredménye, miután Del Piero szabadrúgása után Tudor befejelte az egyenlítő gólt. A második félidő a veronaiak térfelén folyt, a mérkőzés végéig a Juventus összesen 15 alkalommal lőtt kapura (ebben volt egy kapufa is), de a győzelemhez kellett Bolognino játékvezető hibája is: a 83. percben Zambrotta indította a lesről kiugró Salast, a chilei támadó a kapufára lőtte a labdát, a kipattanóba pedig Moro ért bele kézzel: 11-es! A vendégek természetesen tiltakoztak, de hiába, Salas pedig magabiztosan értékesítette a büntetőt. A Juventus így nyerte meg a viharos összecsapást 3-2-re.
 
Lippi szerint megérdemelt a győzelem 
 
Marcello Lippi a meccs után nem akart külön kitérni a bíró eredményt befolyásoló döntésére: "Először is szeretnék gratulálni a Chievónak, amely szép dolgokat mutatott az első félidőben. Tekintve, hogy ez az első évük a Serie A-ban, minden dícséretet megérdemelnek. Több remek egyéni teljesítmény láttam az ellenfelünknél, Corradit külön is kiemelném. Érdekes mérkőzés volt: az első 20 percben 3-4 gólhelyzetünk is adódott, mégis mi kerültünk hátrányba. Azonban jól reagáltunk a szituációra, és sikerült egyenlítenünk. Nem azért álltunk vesztésre, mert lebecsültük a Chievót: a Juventus soha nem becsül le senkit, ez nem jellemző erre a klubra. A kétséges bírói döntések? Ellenünk is tévedtek a mérkőzés során. Az pedig nem is kérdés, hogy megérdemelt győzelmet arattunk." A szépítő gólt szerző Tacchinardi: "Nagyon fontos találat volt, nem érdemeltük meg, hogy kétgólos hátrányba kerüljünk. Ez a mérkőzés hasonlított Fiorentina elleni tavalyi rangadónkhoz (az 3-3 lett, szintén 0-2-ről állt fel, majd fordított a Juventus, végül a Fio kiegyenlített - D.V.).
 
Del Neri szerint emelt fővel veszítettek
 
A vendégek edzője úgy nem foglalkozott a bíróval, hogy tulajdonképpen nyilatkozatában érzékeltette, hogy miatta kaptak ki: "Nem akarom megítélni a döntését. Mindenki láthatta a televízióban, hogy mi történt, ítélje hát meg mindenki magától az esetet. Emelt fővel hagyhattuk el a pályát." Moro szerint ő nem kézzel, hanem mellel ért hozzá a labdához. Az exjuvés Corini ezt mondta: "Ez csak a játékvezető szerint volt 11-es, nem is látta az esetet, csak a megérzéseire hagyatkozott." A kétgólos Marazzina higgadt maradt: "Kétgólos előnyben voltunk a Juventus otthonában, de a második félidőben sajnos bedaráltak minket. Nekünk nem a Juventus az ellenfelünk a bajnokságban, hanem például a Piacenza, akikkel a jövő héten játszunk. Sajnálom, mert egy ideig úgy tűnt, hogy valami nagy dolgot vihetünk véghez. Mindenesetre tanultunk a mai estéből." 
 
A Juventus góljai itt láthatók:
 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr821318360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s4tch 2009.08.25. 11:46:47

Jobb meccs volt, mint a vasárnapi...
süti beállítások módosítása