Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2010.04.03. 11:15 dino vercotti

Néhány szó a Calciopoliról

Címkék: 2006 b bíróság vieri nápoly serie scudetto calciopoli bergamo moggi

Kommentben is kérték már, úgyhogy eljött az idő: ismét a Calciopoliról (vagy Farsopoliról?) lesz szó. Rövid összefoglaló az elmúlt napok eseményeiről, illetve az esetleges következményekről.

Először is tisztázni kell néhány fontos kérdést, melyekkel még sokan mai napig sincsenek tisztában: a jelenleg Nápolyban egy büntetőeljárás zajlik. Ez nem csapatok bűnösségét, hanem csak személyek felelősségét vizsgálja. A 2006-os sportbírósági eljárás egy nagyon gyors (és jogszerűségét tekintve kétes) vizsgálat volt, amelynek végén a Juventust a B-ligába sorolták. A mostani tárgyalássorozat egy jóval szélesebb körű bizonyítást tesz lehetővé, amely bizonyára egy megalapozottabb döntést von majd maga után. 

Nagyon sok embert meghallgattak már az elmúlt hónapokban, az eljárás legizgalmasabb része azonban most jött el: a védelem részéről kérdéseket tehettek fel annak az Attilio Auricchiónak, aki a lehallgatásokat felügyelte annak idején. Az alaphelyzet a következő: a bíróküldésért felelős Paolo Bergamo összes telefonbeszélgetését lehallgatták, köztük egy olyat is, amelyben Bergamo a bírószövetség titkárának, Maria Grazia Fazinak arról számol be, hogy beszélt Morattival. Igen ám, de a Morattival történő beszélgetések ezidáig nem kerültek napvilágra. A védelem feltette a kérdést Auricchiónak (akit egyébként egy korábbi maffiaügyben hangfelvételek manipulálása miatt eljárás alá vontak): ugyan, hol vannak ezek a beszélgetések? Auricchio erre azt válaszolta, hogy nem tudja, bizonyára nem a lehallgatott vonalon folyt a diskurzus Moratti és Bergamo között. 

Közben az elmúlt napokban közzétettek olyan részleteket, amelyekben Moratti és Bergamo tárgyal egymással. Jómagam eddig három beszélgetés jegyzőkönyvét olvastam, az ígéretek szerint több ilyen is lesz majd. Mindhárom beszélgetés szívélyes hangvételben zajlik, és Moratti elégedettségét fejezi ki a szóban forgó bírókkal kapcsolatban. Mindháromszor Bergamo hívja Morattit, viszont ezekből a beszélgetésekből nyilvánvaló, hogy nem egyirányú volt a köztük lévő kapcsolat: az egyik jegyzőköny alapján például Moratti azt mondja az őt felhívó Bergamónak, hogy "már akartam Önt hívni". Ennek azért lehet jelentősége, mert a interes védelmi vonal azt mondja, hogy nem mindegy, hogy ki volt a hívást kezdeményező fél. 

A helyzet úgy áll, hogy április 13-án folytatódnak a nápolyi meghallgatások. Érdekesség, hogy a milánói csapatok házilapja, a La Gazzetta dello Sport is foglalkozni kezdett az üggyel, akárcsak a Sky Italia: tegnap óta jómagam is több olyan híradást is láttam, amely beszámol az újdonság erejével ható eseményekről. Közben - egy ezzel párhuzamosan folyó ügyben - a Telecom által lehallgatott Christian Vieri ügyvédjén keresztül kérte, hogy az Intertől vegyék el a 2006-os scudettót, illetve, hogy Morattit tiltsák el a sporttevékenységektől. Olaszországban a Húsvét miatt most egy kis csönd van, de a jövő héten valószínűleg nagyobb hangsúlyt kapnak ezek a történések.

Egy dolog biztos: ebben az eljárásban csak Moggiék szerepéről, az ő bűnösségükről vagy ártatlanságukról kell dönteni, nem pedig Morattiról. Így a mostani tárgyalássorozat végén nem dönthet úgy a bíróság, hogy az Internek a B ligába kell mennie, mert ez ellentmondana a büntetőeljárás alapelveinek. Moggi szerint vagy mindenki bűnös, vagy mindenki ártatlan. A bíróság Nápolyban a legjobb esetben csak az utóbbit mondhatja ki.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr51891547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s4tch 2010.04.04. 09:42:58

Köszi, Dino. Ebben az új vonalban amúgy nem csak az Inter, hanem a Milan is érintett. Azoknak a drága olvasóknak, akik nem követik az index Forza Juve topikját, csak egy apróság:
img405.imageshack.us/img405/4741/libero10.jpg
Olaszul nem tudóknak is világos, hogy a két milánói csapat képviselői rendszeres kapcsolatban voltak Bergamo és Pairetto urakkal.

telhetetlen 2010.04.04. 12:46:32

Nagyon szépen köszönöm Dino.
Sajnos azon cél, hogy a Juvét a trónról letaszítsák már sikerült.
Jó pár év kell, hogy visszatérhessünk az elithez.Kiváncsian várom a végkifejletet,
és legalább elégtételt jelentene, ha a 2 elvett bajnoki címet visszaadnák.

s4tch.
Követem a Juve topicot, mindennapi olvasótok vagyok, és mellette visszaolvasom a régi kommenteket.2620 oldal van összesen, még pár száz vissza van.

DartagnanX 2010.04.04. 21:13:00

Köszi a cikket, Dino!

És ha itt kimondanák, hogy mindenki ártatlan (vagy mindenki, morattistól együtt bűnös), akkor várható egy újabb tárgyalássorozat?
Hogyan kárpótolnák a Juventust? Sehogy?
Vagy utólag büntetnék a másik két klubot? Az is aggályos dolog.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2010.04.04. 22:58:08

@DartagnanX: Maradjunk a hipotéziseknél: ha kimondanák, hogy nem bűnös a Juventus, akkor ebben a témában már nem kellene újabb büntetőtárgyalás. Viszont jöhetne egy kártérítési per.

Ha az Inter érintettsége is kiderülne, akkor újra indítani kellene egy nyomozást, de meglehet, hogy előtte lenne egy sporbírósági döntés, akkor is szóba jöhetne egy kártérítésért indított eljárás. Szóval, ez utóbbi egy jóval bonyolultabb helyzetet eredményezne.

De engem továbbra is az érdekel, hogy miért mondta azt az ügyészség és a csendőrség képviselője, hogy Morattiék sosem beszéltek Bergamóval. Csak erre várnék választ.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2010.04.05. 13:21:57

@s4tch: ma kibukott egy érdekes beszélgetés Meani és Collina között. Meani a főnökéről, Gallianiról panaszkodik, akit Collina többször is megpróbált elérni, mert kereste a támogatását, hogy bekerülhessen a bíróküldésért felelős személyek közé. Közben az Index Milan topicjában ne is keressünk a Calciopoliról szóló megjegyzéseket, náluk az nem is létezik.

A másik beszélgetésben pedig Meani Bergamóval egyeztet arról, hogy ki legyen a Milan-Juve meccs bírója. És az előrejelzések szerint még várhatók lehallgatási jegyzőkönyvek.

tcs19 2010.04.05. 17:55:33

Köszi az összefoglalót. Ha lesz még fejlemény, remélem arról is írni fogsz.

s4tch 2010.04.06. 00:37:02

@dino vercotti: "De engem továbbra is az érdekel, hogy miért mondta azt az ügyészség és a csendőrség képviselője, hogy Morattiék sosem beszéltek Bergamóval." Jóhiszeműen tévedtek, ez kézenfekvő.

Izé, tudom, hogy egy másik vizsgálatról volt szó, de ha Guido Rossi bármelyik eljárásban vizsgálhatta a Juventus ügyeit, akkor már csak azt kellene eldönteni, hogy az ő részvétele, vagy ez a hazugság a nagyobb pofátlanság.

A Milan topikban fontosabb, hogy augusztusban szarnak nézett ki a Milan, és ezt volt, ki megjegyezte. Amúgy ha már itt tartunk, most is elég harmatosnak néz ki a Milan, kb. akkora meglepetés a dobogós helyezésük, mint a Zac-csoda '99-ből. Még durvább, hogy a(z elvileg) megerősített Juventus még velük sem tudja tartani a lépést.

DartagnanX 2010.04.06. 10:32:16

@s4tch: "Még durvább, hogy a(z elvileg) megerősített Juventus még velük sem tudja tartani a lépést. "
És még a Rómával, Sampdoriával, Napolival, Palermoval sem. Azt is kinézem a csapatból, hogy a Fior, Genoa, Bari, Parma négyes is megelőz minket.

s4tch 2010.04.07. 16:51:44

@DartagnanX: bevallom, egyedül a BL-hely érdekel. Ha az nem lesz meg, felőlem lehet 14. is a csapat. Az EL-ben meg induljon a Genoa vagy a Napoli, belőlük jobban kinézem, hogy a belüket kiteszik a pályára.
süti beállítások módosítása