Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2010.04.09. 21:25 dino vercotti

1970. március 15: Juventus-Cagliari 2-2

Címkék: stadio cagliari riva haller anastasi comunale 1969 1970 furino

Volt ám olyan, hogy a Cagliari Olaszország legjobb csapatának bizonyult (állítólag a Juve történetében is akadtak ilyen évek...). A szárdok az 1969-1970-es bajnokság végén scudettót ünnepelhettek, a fő vetélytársuk pont a Juventus volt. A torinói meccsükön döntetlen született 1970 tavaszán. Vasárnap - kissé szerényebb célok mentén - ismét összecsapnak.

JUVENTUS-CAGLIARI 2-2 (1-1)
Torinó, 70 ezer néző. Vezette: Lo Bello (4).
Juventus: Anzolin 5, Salvadore 6, Furino 7, Roveta 6, Leoncini 7, Cuccureddu 6, Haller 6, Vieri 6, Anastasi 6, Del Sol 6, Zigoni 5 (60' Leonardi 5).
Cagliari: Albertosi 7, Martiradonna 6, Mancin 5 (75' Poli 0), Cera 6, Niccolai 5, Nené 7, Domenghini 6, Brugnera 6, Gori 5, Greatti 5, Riva 7.
Gólszerző: Niccolai (C) (öngól) a 29., Riva (C) a 45., Anastasi (J) (11-es) a 70., Riva (C) (11-es) a 82. percben.
Szögletarány: 7-6.
Sárga lap: Haller, ill. Domenghini. 

Csendes eső, de tökéletesen előkészített talaj várta a bajnokság legfontosabb mérkőzésén a csapatokat. A Cagliari egypontos előnnyel utazott Torinóba, egy hazai siker azt jelentette volna, hogy a két együttes helyet cserél a tabellán. A Juventus több mint 151 millió lírás bevételt könyvelhetett el, ez összesen 61138 fizető nézőt jelentett (ehhez jött még hozzá a 9 ezer bérletes). Ezzel megdőlt a klubtörténelem addigi rekordja, hiszen soha ekkora összeg nem folyt még be jegyeladásból a Juventushoz. 

A legfontosabb események

22. perc: Vieri passzolt Zigonihoz, aki óriási helyzetben állva botrányosan rosszul találta el a labdát.

29. perc: Haller továbbított Furinóhoz, aki a jobb oldalról beadott, a menteni igyekvő Niccolai pedig Albertosit megelőzve a saját kapujába bólintott (1-0).

45. perc: A Cagliari szögletét Greatti végezte el. Domenghini megcsúsztatta a labdát a középen álló Riva irányába, Anzolin későn mozdult ki, a védők nem támadták a vendégek játékosát, aki könnyedén fejelhetett a kapuba (1-1).

58. perc: Furino csapta be Cerát, kisodródott helyzetben középre adott, érkezett Anastasi, aki Niccolai szorításában belebotlott a labdába, így odalett a ziccert.

70. perc: Martiradonna szabálytalankodott Leonardival szemben a 16-oson belül. A kétséges büntetőnek Haller futott neki, de Albertosi védett. Lo Bello viszont - arra hivatkozva, hogy a kapus még a lövés előtt elmozdult - megismételtette a 11-est: a másodikat már Anastasi végezte el, és nem hibázott (2-1). 

79. perc: Riva szabadrúgását védte szépen Anzolin.

82. perc: Domenghini a Juventus térfelének közepéről ívelt be egy szabadrúgást a 16-oson belülre. Riva mozdult a labdára, majd feldobta magát. A játékvezető még a vendégeknek is meglepetést okozott azzal, hogy a büntetőpontra mutatott. A 11-est a sértett értékesítette (2-2).

Csodálatos hangulat uralkodott a Stadio Comunaléban. A mérkőzésre csak a játékvezető, Lo Bello ténykedése vetített árnyakat, aki megadott két, gyakorlatilag nem is létező 11-est, valamint nem vette észre, amikor Brugnera megütötte Furinót. A rangadó egyik érdekes színfoltja Manlio Scopigno, a Cagliari legendás mestere volt, akinek a kispadon elhangzó megjegyzéseit szorgalmasan jegyzetelték a közelében elhelyezkedő újságírók. A Juventus vezetését eredményező öngólnál például ironikusan azt kiabálta be a játékosainak, hogy "szép gól volt, srácok".

A hazaiaknak megítélt büntetőnél csak ennyit mondott: "Semmi gond, nyugi! Haller jobbra fogja lőni, Albertosi pedig ki fogja védeni." Albertosi valóban védett, viszont Lo Bello megismételtette a 11-est, azt pedig Anastasi már belőtte. Scopigno ezután sem lett ideges: "Ilyen dolgok előfordulnak".

Ercole Rabitti, a Juventus edzője röviden csak annyit jegyzett meg, hogy a csapata jól játszott, az eredmény pedig igazságos. A Cagliari kapusa, Albertosi így kommentálta az eseményeket: "Nem igaz, hogy a lövés előtt elmozdultam volna, megvártam, míg Haller ellövi a labdát. Amikor láttam, hogy a bíró megismételteti a büntetőt, úgy éreztem magam, mint akit gyomorszájon vágtak. Kiment belőlem minden erő. De nem lesz itt semmi baj, mert jövő héten mi legyőzzük a Veronát, a Juventus pedig kikap Firenzében." Albertosi megérzése bejött, hiszen a a Juventus 2-0-ra kikapott a Fiorentinától, a Cagliari pedig 1-0-ra legyőzte a Veronát.

A Juventus büntetője előtti szituációt természetesen eltérően értékelték az ellenkező oldalon álló felek: Martiradonna saját bevallása szerint hozzá sem ért Leonardihoz, utóbbi viszont határozottan állította, hogy szabálytalankodtak vele szemben. A Cagliari második találata előtti büntető szintén sok találgatásra adott okot. Riva, a mezőny legjobbja mindenesetre ezt mondta: "Ha a bíró ezt nem fújta volna be nekünk, akkor letépem magamról a mezt, és levonulok a pályáról."

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr671908362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_benito · www.nst.blog.hu 2010.04.13. 14:14:40

lassan be kell ruháznod egy új scannerre, dino.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2010.04.13. 18:48:25

@_benito: ez mikrofilm-felvétel, tehát nem az én scanneremmel találkozott. Sajnos a régi cikkek néhol elég gyengén lettek archiválva. De nem csak azok, hanem a 25-30 évvel ezelőttiek is. Ha megyek mikrofilmezni, akkor a munka 3/4-e azzal telik, hogy próbálok valami olvashatót kihozni a néha több mint 100 éve kinyomtatott betűkből.

A scanneremmel tehát semmi gond (lásd pl. a 94-95-ös idény cikkeit, azokat a paplanokat én scanneltem be). Amely színes, vagy jobb minőségű fekete-fehér kép, azokat többnyire én digitalizáltam.

_benito · www.nst.blog.hu 2010.04.14. 08:31:56

@dino vercotti: köszönöm a kimerítő választ, ügyvéd úr, nincs több kérdésem :)

illetve van, csak azt majd személyesen. írsz ma valamit a tegnapi nápolyi hacacáréról?

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2010.04.14. 16:22:17

Most nem fogok írni.

Némi meglepetésre már nem csak a blogom, hanem (néhány hónapos késéssel) több magyar oldal is foglalkozni kezdett az üggyel. Ha visszamegyünk a tavaly őszi cikkekig, akkor azért látszanak az érdekességek (Auricchio személye már akkor is sokaknak szemet szúrt, nem is beszélve Guido Rossiról) Amit érdekesnek találtam, azt már leírtam. Most jönnek elő az újabb jegyzőkönyvek. Vizsgálgassák csak a beszélgetéseket, ráérünk. Ha már 2006 nyarán annyira sürgős volt...

Egyébként most azon megy a vita, hogy egy Bergamo és Facchetti között lezajlott beszélgetésben ki mondta azt, hogy Collinát kell küldeni a Milan-Juve meccsre, mert nem hallatszik tisztán a felvételekből. Bergamo azt nyilatkozta a Raisportnak, hogy Facchetti mondta. Bergamo azt is lenyilatkozta, hogy az ebédek teljesen normálisak voltak a csapatok vezetői és közte, és a karácsonyi időszakban az is elfogadott volt, hogy ajándékokat kapott a kluboktól. Illetve, hogy sosem vitt vissza a milánóiaktól kapott ajándékot az Inter székházba.

Zeman is megszólalt: szerinte akik a rendszert működtették, azok már a vádlottak padján vannak.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.16. 01:10:51

Kétségtelen, hogy most itthon is elkezdtek vele foglalkozni, közel az ítélethirdetés. Jövő szerdát mondtak, jól értesültem?

s4tch 2010.04.16. 01:15:27

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: ítélet még kanyarban sincs, csak a következő tárgyalás (Ancelotti meghallgatása, további "új" telefonhívások ismertetése, stb) lesz 20-án.
süti beállítások módosítása