Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2010.04.06. 08:00 dino vercotti

1997. április 6.: Milan-Juventus 1-6 (helyszíni tudósítás 13 évvel később)

Címkék: milan zidane amoruso vieri san scudetto lippi siro jugovic 1996 1997

Több szempontból is fontos mérkőzésre került sor 13 éve ezen a napon: egyrészt egy Milan-Juve mindig is az. Aztán ez a rangadó szülte meg a Milan hosszú történelmének legnagyobb hazai vereségét. Végül (nekem nem utolsósorban): ez volt életem első, helyszínen megtekintett Juve-meccse. 

A Milan sokat botladozott az 1996-1997-es idényben, ezért amikor erre a találkozóra sor került, már 10 pont volt a két csapat között. Baresiék tehát nem nagyon szólhattak már ekkor bele a bajnoki cím sorsába. Az eredeti tervek szerint nem is erre a meccsre mentem volna, hanem a pár héttel korábbi Inter-Juvéra, annak a scudetto szempontjából fontosabb szerepe lehetett volna. Az a találkozó 0-0 lett (egy komikus Boksic-kiállítással és egy jogosan érvénytelenített Ganz-góllal). Végül Milan-Juve lett belőle, ezt így utólag már nem nagyon bánom. 

A Milan viszonylagosan jó formában várta a meccset, és a kezdeti időszakban dominált is. Sőt, viharosan kezdett - semmi nem utalt arra, hogy ki fogják ütni. Savicevic kétszer is helyzetbe hozta Dugarryt, mindkét ziccer kimaradt. A Juventus először a 19. percben indult támadásba és ez rögtön gólt eredményezett: Porrini és Di Livio kényszerítőzött a jobb szélen, előbbi középre gurította a labdát Vierinek, aki lefordult a védőjéről, kapura lőtt, Rossi hárított, a kipattanót viszont Jugovic a hálóba vágta (0-1). A 22. percben Dugarry ívelt fejesét Peruzzi hihetetlen bravúrral védte. Egy percre rá Simone hagyott ki egy hatalmas helyzetet. A 30. percben egy újabb váratlan esemény következett: Jugovic remek labdát adott a kilépő Boksicnak, akinek a lövésre lendülő lábát Maldini kirúgta a büntetőterületen belül: megkérdőjelezhetetlen 11-es. Maldini lapot sem kapott. A büntetőnek Zidane futott neki, Rossi jobb keze felé célzott, a kapus ugyan beleütött a labdába, de hárítani nem tudott (0-2). A Milan megzavarodott, a Juventus pedig átvette az irányítást. A 39. percben a megsérült Boksic helyére Amoruso állt be. A félidőt Boban fölélőtt szabadrúgása zárta.

A szünetben nem történt csere. A második félidő 4. percére pedig minden eldőlt: Amoruso lódult meg Vieri indításával, a támadást kísérő Jugovichoz passzolt, aki Reizigert és Vierchowodot becsapva 16 méterről a rövid sarokba lőtt (0-3). Innentől kezdve a San Siro Milan-érzelmű része egységes kórussá változott: Roberto Baggio nevét dalba foglalva követelték a pályára az egykori Juve-klasszist. A 60. percben beállt Baggio, de ennek már sok jelentősége nem volt (azon kívül, hogy egykori nagy ikonomhoz is szerencsém volt élőben). Mindössze egy fejest tudott felmutatni. A félidő 25. és 28. percében Vieri és Amoruso is betalált, a hazai védelem döbbentes hibáit kihasználva. A nevek alapján gyengének nem mondható Reiziger, Vierchowod, Baresi és Maldini alkotta négyes egy általános iskolai csapat szintjén focizott. Simone a 76. percben egy gyönyörű kapáslövéssel még szépített, ha valaki, akkor ő megérdemelte a gólt, messze a legaktívabb milános volt. A 80. percben Vieri bevitte a kegyelemdöfést, ezzel megszületett a Milan addigi 98 évének legsúlyosabb hazai versége. A hazai szurkolók dühükben székeket törtek és gyújtottak fel, én meg boldogan hagytam el a stadiont.

"Mint egy öreg porcelán, úgy hullott darabjaira a Milan" - írta hétfői tudósításában a La Gazzetta dello Sport. Az ekkor már a Chelsea-ben focizó Gianluca Vialli a másnapi újságokból tudta meg az eredményt, amelyet látva majdnem lefordult a székről. A győztesek oldalán kimondhatatlan boldogság uralkodott: "Nem találok szavakat" - nyilatkozta Lippi. Majd így folytatta: "Reméltem, hogy nyerünk, de hogy ilyen arányban... Már akkor éreztem, hogy jól sikerülhet ez a meccs, amikor a játékosok visszatértek a válogatottakból. A szombati edzésen nagyon sok bíztató jelet láttam. Micsoda ajándék ez a srácoktól! Vieri fantasztikus volt, az összes gólban fontos szerepet játszott. Zidane és Jugovic zseniálisan focizott, de mindenkiről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni." Lippi csak Boksic sérülése miatt aggódhatott, mert kiderült, hogy a horvát nem játszhat az Ajax ellen. Utólag már ennek sem volt jelentősége.

Peruzzi hatalmas formában védett: "Köszönet a dícséretekért, de ezekre az egész csapat rászolgált." A kétgólos Jugovic: "Fontos, hogy ne veszítsük el a koncentrációnkat az Ajax elleni meccsig. Hogy Sacchi szerint 30 percig partiban voltak velünk? Ez el is várható, végülis ők játszottak hazai pályán. Még nem nyertük meg a scudettót, a Parma közel van (6 pontra volt ekkor - d.v.), ez a siker elsősorban lelkileg fontos." Zidane: "Tudtuk, hogy a Parma nyert, így nem engedhettük meg magunknak a botlást. A büntető? Úgy volt, hogy Vieri lövi, de aztán megkértem őt, hogy hadd végezzem el én". 

A Juventus elnöke, Vittorio Chiusano személyesen átélte, amikor az 1949-1950-es bajnokságban Torinóban 7-1-re verte a Milan a Juvét. "Azon a mérkőzésen állították ki először és utoljára Parolát, miután felrúgta Nordhalt. Egy fantasztikus csapatot láttam ma, a scudettót innen már csak mi veszíthetjük el..."

A Milannál nem tudtak felocsúdni a történtekből. Baresi: "A mai vereség még egy bikát is ledöntött volna. Ez az egész este túl csúf ahhoz, hogy igaz legyen. 2-0-ig nem még nagy gond, de a harmadik találat mindent eldöntött. Remélem, nem zuhanunk össze teljesen. Vissza kell szereznünk a becsületünket!" Dugarry, akinek 0-0-nál megvolt a lehetősége, hogy egészen más vége legyen a meccsnek: "El kell felejtenünk a mai napot. Peruzzi óriási volt: a fejesemet már bent láttam. Minden helyzetben túljárt az eszünkön." Boban: "Megsemmisítő erejű vereséget szenvedtünk. Az egész idényünk ilyen. Hiányzik az a kiegyensúlyozottság és koncentráció, amelyek korábban jellemeztek bennünket." Berlusconi a Milan-drukkerek hitét kívánta erősíteni: "Nem játszottunk rosszul, erre kaptunk két ilyen gólt...Sokan mondták, hogy a 11-est les előzte meg (nem előzte meg les - d.v.). Ilyen a foci. A Juve fizikailag tökéletes. Baggio? Én elnök vagyok, nem mondhatom meg, hogy ki legyen benne a kezdőcsapatban." Meccs közben több szurkoló a VIP-páholy felé fordulva kérte Berlusconit, hogy menessze Arrigo Sacchit. Az edző teljesen zavarodottan viselkedett a sajtótájékozatón: "Először is: gratulálok a Juventusnak, remek csapat, nagyon jól játszottak. Az első félidőben partiban voltunk, több helyzetünk volt az ellenfelünknél. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy jobban játszottunk. 2-0 után már nehéz volt egy ilyen Juve ellen bármit is kezdeni. Összezuhantunk, fizikálisan és lelkileg is. Óriási keserűség ez a kudarc, sajnálom a szurkolóinkat, akik mindig kiálltak mellettünk."

A meccs jegyzőkönyve a La Gazzetta dello Sport osztályzataival:

MILAN-JUVENTUS 1-6 (0-2)
Milánó, 82 ezer néző. Vezette: Braschi (Prato) 6.5
Milan: Rossi 5 - Reiziger 4, Vierchowod 5, Baresi 5, Maldini 6 - Savicevic 5.5, Desailly 5.5(84' Tassotti 0), Boban 4.5, Blomquist 5.5 (60' R. Baggio 0) - Dugarry 5, Simone 6. Kispad: Pagotto, Coco, Vukotic, Eranio. Edző: Sacchi.
Juventus: Peruzzi 8 - Porrini 6.5 (74' Pessotto 0), Ferrara 7, Iuliano 6.5, Dimas 6.5 - Di Livio 7.5, Tacchinardi 6.5, Zidane 6.5 (75' Lombardo 0), Jugovic 7.5 - C. Vieri 7, Boksic 6 (39' Amoruso 6.5). Kispad: Rampulla, Trotta, Nicoletto, M. Vieri. Edző: Lippi.
Gól: Jugovic (J) a 19., Zidane (J) 11-esből a 31., Jugovic (J) a 49., C. Vieri (J) a 70., Amoruso (J) a 73., Simone (M) a 76., C. Vieri (J) a 80. percben.
Sárga lap: Boban, illetve Di Livio.
Kapuralövés: 9-9.
Kaput elkerülő lövés: 5-4.
Szabálytalanságok: 12-15.
Lesek aránya: 3-9.
Doppingvizsgálat: Maldini és Reiziger, illetve Boksic és Jugovic.

 Egy hangulatos összefoglaló:

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr891894592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quentin Montargis-ból 2010.04.06. 14:15:01

Ahhoz képest, hogy a Nemzet Bobója két gólt szerzett és Lippi szerint mindegyikben részt vállalt, elég vékonyka osztályzat a hetes.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2010.04.06. 15:07:15

Az egész csapatot fel lehetett volna tolni egy osztályzattal - talán csak Peruzzit nem. Jugovic ilyen teljesítmény után simán megérdemelt volna egy 8-ast. De hát egy milánói újságról beszélünk, amely egy milánói csapat katasztrofális vereségéről tudósított.

bobix 2010.04.06. 19:20:48

nagyon szerencsés ember vagy, hogy egy ilyen meccsen "debütáltál" :)

bobix 2010.04.06. 19:24:21

Bocsi a hülye kérdést, de a Milan gólszerzője, Simone az a Marco Simone, akire gondolok? Nagyon halványak az emlékeim azokról az időkről főleg, mivel még csak 11 éves voltam és csak újságokból értesültem a csapat eredményeiről (leszámítva a BL meccseket)

_benito · www.nst.blog.hu 2010.04.06. 19:42:27

hüpp-hüpp... ez kellett most.

valaki nemrég azt mondta nekem, az ilyen időkben érdemes a nosztalgiába menekülni.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2010.04.06. 20:47:15

@bobix: igen, Marco Simonéról van szó.

@_benito: nagyon bölcsen mondta.

s4tch 2010.04.07. 00:30:49

@_benito: nemcsak hogy érdemes, tulajdonképp nincs más választásunk. Mostanában nyer igazán értelmet a "juventus megszűnt" szókapcsolat. Így elkefélni egy klubot viszonylag sikeres két szezon után... Érthetetlen.

calcio_di_rigore 2010.04.07. 13:42:54

@s4tch: jó nagy butaság ez a "juventus megszűnt". Korszakok vannak, most éppen egy rosszabb időszak. 113 év történelmébe ez is belefér. Lehet ekézni a vezetőséget meg a játékosokat, de ezek majd mennek a Juventus meg marad. Nekem ugyanannyit jelent a klub mint 5 éve, ugyanúgy szeretem a Juventust mint 5 éve.

Ugyanolyan buta megjegyzésnek tartom ezt mint a "Del Piero egyenlő Juventus" kiszólást.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2010.04.07. 14:02:50

@calcio_di_rigore: egy példával illusztrálom, hogy mit jelent az, hogy a "Juventus megszűnt". Ezt a példát tavaly nyáron már leírtam egyszer, még akkor, amikor nem is lehetett sejteni azt, hogy ilyen mélységek jönnek. Az egyik (nem torinói lakhelyű)bérletes, aki hosszú évtizedek óta jár a csapat összes meccsére, idén azért nem hosszabbított, mert méltatlannak érzi a klubhoz azt a vezetőséget, amely Fabio Cannavarót visszafogadta. Az úriember fájdalmasabbnak érezte ezt az eseményt, mint a Serie B-be való lesorolást.

Igazad van, tényleges nem szűnt meg a Juventus. De óriási bajok vannak. Olyan dolgok vannak a háttérben, amelyek a Calciopoli-ügyig nyúlnak vissza. Nekem sem jelent más a klub, egyeseknek viszont semmit nem jelent, úgy tűnik.

s4tch 2010.04.07. 16:40:39

@calcio_di_rigore: addig egyetértek, hogy a vezetőség és a játékosok előbb-utóbb le fognak cserélődni. Nekem is kb. ugyanazt jelenti a klub, mint 10 éve.

De.

A Juventust sosem vezették olyanok, akiknek semmit nem jelentett a klub, a mez. A calciopoliban a legnagyobb veszteség nem is a Serie B volt, hanem az a vezetésváltás, ami a mostani pocsék eredménysort és kilátástalanságot jelenti. A Juve olyan értelemben, ahogy 2006-ig szerettük, valóban megszűnt. Volt már játékosunk, akit utálhattunk, volt már csapatunk, akit büntetés volt nézni, de az elmúlt 15 évben biztosan nem volt olyan vezetésünk, akiből nem néztük ki, hogy alkalmas legyen a hajó kormányzására. Ez már ilyen szempontból egy másik klub...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.07. 21:27:30

Őszintén örülök, hogy így megszaladtak most a bejegyzéseid Dino!

telhetetlen 2010.04.08. 07:42:35

Azt hiszem anno én is ugyanezt írtam az említett poszthoz. Nem a Juve szűnt meg, csak olyan emberek viselik ezt a mezt, akiknek nem jelent annyit mint elődeiknek. És ha a vezetőség ilyen, hogy várhatnánk el egy Diegotól, Amauritól, hogy haljanak meg a pályán a csapatért. Nincs aki beléjük verje, mi az a Juve szív. Régóta szívem csücske a Juventus, és sokáig az is marad, de ez a mostani számomra nem igazán szerethető. Lehetnek a játékosok bénák, nem Juve szintűek (régi Juve) de ha azt látom, hogy a tüdejüket kiköpik, amikor felhúzzák a mezt, akkor tudom majd Őket szeretni. Addig csak csendben szurkolok tovább, és várok.
süti beállítások módosítása