Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2009.12.12. 09:17 dino vercotti

Amikor az olasz sajtó csendben van

Címkék: liverpool fiorentina heysel

1985. május 29-én 39 Juventus-szurkoló halt meg a Heysel stadionban. Az esemény egyeseknél még mindig poénszámba megy, a héten viszont egy olyan dolog történt, amely némi elégedettséggel tölthet el bennünket, Juve-drukkereket.

A szeptemberi Fiorentina-Liverpool (2-0) BL-meccsen a hazai szurkolók többször kifejezték szimpátiájukat a Liverpool drukkerei irányában. A mérkőzés előtt a Fiorentina ultrái a pályára vittek egy kiírást, amelyen ez állt: "Your history for us is a legend". Azaz: "A ti történelmetek számunkra egy legenda". Aki egy picit is a sorok mögé lát, az pontosan tudja, hogy miért tekintik Firenzében legendának és példaképnek a Liverpool fanatikusait. Talán a liverpooliak túlzottan naívak voltak, amikor elfogadták a firenzeiek barátságát, a problémák innen kezdődtek ugyanis. Az októberi Juve-Fiorentinán több firenzei is "Meno 39" (-39) feliratú Liverpool-mezben jelent meg - értettük a célzást. Nagyon nagy port nem kavart az ügy. Egészen addig, amíg a Kop (azaz a Pool-drukkerek keménymagja) úgy nem döntött, hogy egy "Amici" ("Barátság") kiírással kedveskedik Liverpool-Fiorentina BL-meccs előtt az olaszoknak. 

Amint a terv napvilágot látott, Olaszországból felvilágosították a Liverpoolt, hogy szép dolog a szurkolótáborok közötti barátság, de itt szó nincs arról, hogy a firenzeiek tisztelettel viseltetnének az angolok iránt: egy ócska provokáció az egész, hogy a lilák újból és újból meggyalázzák a brüsszeli emlékeket. Ahogyan egyébként sokszor gyalázzák azt Milánó stadionjában is, legyen szó Milan-, vagy Inter-drukkerekről - immár évek óta. A Liverpool megértette az olasz figyelmeztetést, és megkérte a Kop-ot, hogy ne készítsen koreográfiát. A Liverpool különböző fórumain üdvözölték a döntést, többen rájöttek, hogy mi is a firenzeiek valódi szándéka.

Az olasz sajtó természetesen nem foglalkozott az eseményekkel, őket az ilyesmi nem érdekli. Ellentétben a Balotelli-üggyel, amellyel kapcsolatban naponta jelennek meg a többhasábos cikkek, mintha ez volna az olasz labdarúgás jelenlegi legnagyobb problémája. A milánóiak és firenzeiek "Liverpool, Liverpool" kórusa rendszeresen hidegen hagy mindenkit, ahogy a mostani eset is.  

Idézet a Juventus szurkolóktól: "Mi sem vagyunk angyalok, nem vagyunk senkinél sem különbek, a mi megnyilvánulásaink sem makulátlanok. Viszont soha nem mímeltünk tiszteletet olyan céllal, hogy ezt a látszólagos tiszteletet mások meggyalázására használjuk fel." 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr951591955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.12. 11:42:47

Pontosan jellemző a mai közállapotokra. Egy amúgy undorító játékosnak az őt ért szurkolói rigmusokra a sajtónak persze reagálnia kell, hisz nyilvánvalóan csak azért gyalázhatják, mert fekete, nem másért, és naponta muszáj kolumnákat szentelni ennek a hatalmas problémának, de az általad írt eseményeket csak csönd kíséri.

Szabi23 2009.12.13. 23:24:35

Lenne két kérdésem!
Ezzel a sok sérüléssel ill. azok "lehetséges" okaival nem foglalkozik az olasz sajtó, hogy mi lehet a gond? (Hiszen Capello gondolom nem véletlenül nem használta anno a vinovoi centrumot...!?)
A másik pedig, hogy visszapereljük a két elvett scudettot avagy nem? Egyszerűen nem értem ezt a töketlenkedést, már bocsánat...

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.12.14. 12:03:04

@Szabi23: a logikám ugyanaz, mint a Tied, és az újságírók logikája is ez. Viszont a klub ezt a verziót már cáfolta. Sok a véletlen egybeesés. De az is lehet, hogy alkatilag sérülékeny játékosokból áll a keret. Úgyhogy újat nem tudok mondani a témában.

A scudetto visszaperlésére akkor kerülhet sor, ha lezajlik a Calcipoli büntetőpere és olyan ítéletet kap kézhez a klub, ami megalapozza az igényt. Ez még eltart egy kis ideig. Ráadásul nem csak a bajnoki címekről lehet csak szó, hanem többszáz millió eurós kártérítésről is.

Szabi23 2009.12.14. 13:46:08

Remélem kedvezően alakulnak a dolgok...!
De még ma is sokszor eszembe jut, hogy mi lett volna ha... Persze ezen már kár gondolkodni, de ha anno Zaccone és a klub nem ismer be mindent, vagy utána addig megyünk "polgári úton" ameddig csak lehet, szóval ki tudja?!

A sérülésekkel kapcsolatban még annyit, ha ez klubon belül nem szúr szemet, akkor ott egy-két embernél megkérdőjelezem az épelméjűséget...
Talán lelátó építés helyett azt a több ezer eurót fordíthatták volna talajvizsgálatra is...

tcs19 2009.12.14. 15:47:16

Számomra a Heysel-tragédia ilyen jellegű felemlegetése a "legalja" kategória.
Jól emlékszem, hogy az Inter és a Fiorentina jóképességű szurkolói utaltak "csak" ilyen gyalázatos módon erre az esetre. Vagy voltak esetleg más szurkolótáborok is?

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.12.14. 15:55:46

@tcs19: voltak. Pl. a milanisták és Torino szurkolói is.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.12.14. 16:15:35

@Szabi23: bár ez még csak elsőfok, de Giraudo gyorsított eljárásban (ő maga kérte ezt az eljárási formát) 3 évet kapott, nála megállapították, hogy bűnszervezet tagja volt. Az ítélet nem jogerős, jön majd a másodfok. Lehet, hogy elméletileg jó ötletnek tűnt a gyorsított eljárás kezdeményezése Giraudo ügyvédje részéről, de utólag elhibázott stratégiának mondhatjuk. Bár az ügyész indítványában 5 évet kért, ehhez képest a 3 év nem sok, a felmentéshez képest viszont rengeteg.

virracocha 2009.12.15. 09:21:54

@dino vercotti: Nem tudsz bővebbet az eljárásról, pl., hogy milyen bizonyítékok alapján ítélték el (a már ismert telefonbeszélgetések, tanúk vallomásai, vagy kerültek elő azóta újabb bizonyítékok) mivel indokolta az ítéletét a bíróság? Coppola is érdekes tanúvallomást tett, de hát ezt lehetett sejteni.

virracocha 2009.12.15. 09:25:35

@virracocha: És gondolom, ha fellebviteli fórum nem menti fel Giraudot, már nem is lehet jogi úton visszakövetelni az elvett scudettokat.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.12.15. 10:52:34

@virracocha: ez egy gyorsított eljárás volt, mint már említettem. Ez a fajta gyorsított eljárás egy újfajta forma az olasz büntetőeljárási törvénykönyvben, gyakorlatilag csak a meglévő dokumentumok alapján hoznak ilyenkor ítéletet. A vád alá vont kérheti, gyakorlatilag egyfajta együttműködés ez a hatóságokkal az eljárás gyors befejezésére, cserében lehetőség van a kiszabható büntetés harmadolására is. A 35 vádlottből 11-en kérték ezt, nekik fejeződött be tegnap az ügyük elsőfokon.

Természetesen felmentő ítélet nélkül semmi esély a scudettókra, ilyen esetben értelmetlen erről beszélni.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.12.30. 20:10:08

csak halkan mondom, hogy amikor superga évfordulóján a derbin felolvasták az elhunytak névsorát, a juve b-középnél repülőt formáltak a karjaikkal, és a zuhanó repülő hangját utánozták.

szóval volt ilyen is.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.12.30. 20:42:55

@_benito: sőt, egyes Juventus szurkolók szerint a Torino történelmét Superga alapozta meg, abból élnek. Miközben a derék Toro-drukkerek vidám dalocskákat énekelnek a Heysel-katasztrófáról. Sőt, egyszer megkérték a játékosaikat, hogy ha lehet, mészárolják már le a juvésokat a pályán. A játékosok megtették.

Egyébként ott az utolsó bekezdés, és abban van a lényeg.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.12.30. 20:53:54

@dino vercotti: hát, b+, nehogy már annak a csapatnak a történelmét a tragédia alapozza meg, amelyik fossá aprítja a komplett olasz mezőnyt. ezt nyilván te sem osztod.

értem, amit mondasz, jogos is. csak ideillett, úgyhogy idenyomtam.

nem vagyok olyan szerencsés helyzetben, mint te, kénytelen vagyok angol nyelvű irodalomból tájékozódni, és most kaptam egy érdekes (sajnos elég részrehajló) könyvet, amiben találtam ezt-azt.
süti beállítások módosítása