Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2010.07.05. 11:31 dino vercotti

Serie A, 1994-1995: Juventus-Napoli 1-0 (20. forduló)

Címkék: del napoli scudetto 1994 1995 lippi piero deschamps ravanelli vialli boskov taglialatela carbone

1995. február 19., Serie A, 20. forduló:
JUVENTUS-NAPOLI 1-0 (0-0)

Torinó, 45 ezer (9203 fizető) néző. Vezette: Cardona (Milánó) 7.
Juventus: Peruzzi 7 - Ferrara 6 (37' Torricelli 6), Carrera 6, Porrini 5, Orlando 5 - Sousa 6.5, Marocchi 6, Conte 6 (35' Deschamps 6.5) - Vialli 6, Del Piero 7, Ravanelli 6.5. Edző: Lippi. Kispad: Squizzi, Fusi, Di Livio.
Napoli: Taglialatela 6.5 - Pari 5, Cannavaro 7, Cruz 6.5, Tarantino 6 - Bordin 5, Buso 5, Pecchia 6, Agostini 6 - Rincon 6, Carbone 6. Edző: Boskov. Kispad: Di Fusco, Luzardi, Grossi, Altomare, Policano.
Gólszerző: Ravanelli a 78. percben.
Sárga lap: Torricelli, Carrera, Sousa és Ravanelli, ill. Pari és Bordin.
Szögletarány: 11-4.
Kapuralövés: 10-5.
Kaput elkerülő lövés: 7-5.
Szabálytalanságok: 23-20.
Lesek aránya: 6-6.
Doppingvizsgálat: Squizzi és Deschamps, ill. Buso és Cannavaro.

Az 1994-1995-ös bajnokság egyik legmeghatározóbb pillanata volt, amikor Fabrizio Ravanelli a Juventus-Napoli mérkőzés hajrájában belőtte a hazaiak győztes gólját: a torinóiak 6 ponttal megléptek a Cagliari ellen vereségre álló - és végül vereséget is szenvedő - Parmától. Ekkora előnnyel addig még nem állt a tabella élén a Juve. "Az idei csapat sokkal stabilabb, mint az ezt megelőző évek Juventusa" - írta a meccsről szóló tudósításában Claudio Gregori a La Gazzetta dello Sportban. 

Pedig nem ígérkezett ez a mérkőzés sem könnyűnek: Jarni eltiltását töltötte, Kohler még mindig sérüléssel bejlódott, ráadásul nem sokkal a félidő vége előtt Contét le kellett cserélni arra a Deschamps-ra, aki 1994. szeptember 13. óta nem lépett pályára. A középpályát Sousa fogta össze, csodásan. Szintén fantasztikusan focizott Del Piero, szükség is volt rá, mert Viallit Cannavaro teljesen eltüntette. A Napoli ebben az idényben csupán egyszer kapott ki idegenben, akkor a Parmától. Ezen a délutánon bebizonyították, hogy masszívak, a kontráikban pedig ott a veszély: Peruzzinak három alkalommal is nagyot kellett védenie. A Napoli bunkerfocira és - a már említett - kontratámadásokra rendezkedett be. Cannavaro Viallira, Tarantino Ravanellire, Pari pedig Del Pieróra felügyelt. A védelemből egyedül Cruz nem kapott emberfogási feladatot, ő volt az, aki irányította a remekül záró nápolyi védelmet. A vendégek fala 78 percig tudott ellenállni.

A legfontosabb események

Az első félidőben sok-sok lövés zúdult Taglialatela kapujára, a nagyobb helyzetek azonban a Napoli előtt adódtak. A 28. percben egy Pecchia-Carbone-Agostini akciót követően utóbbi lőtt kapura, Peruzzi a levegőben úszva tornászta ki a labdát. A 43. percben Carbone adott be egy szabadrúgást, Rincon fejelt a keresztlécre, a kipattanót pedig Cruz lőtte fölé. A hazaiak a 37. percben dolgozták ki a legnagyobb lehetőségüket, de Del Piero remek passza után Ravanelli - Cruzzal a nyakán - nem tudott a hálóba találni.

A második félidőben óriási sebességre kapcsolt a Juve: a 49. percben Del Piero szögletét Agostini a saját kapuja felé fejelte, de Taglialatela hihetetlen bravúrral a lécre ütötte a labdát. Nem sokkal később Deschamps beadását követően Del Piero ballal lőtt egy hatalmasat, a labda alig ment a kapu mellé. A 78. percben megszületett a vezető gól: olyan támadást vezetett a Sousa-Deschamps-Vialli-Del Piero négyes, amelyet mintha tervezőasztalon rajzoltak volna meg. Del Piero végül a nápolyi védők felett az ötös sarkánál érkező Ravanellihez ívelt, aki ballal a léc alá bombázott. Aztán pillanatokkal később Del Piero kis híján megduplázta az előnyt. 

A Napoli megpróbált egyenlíteni, Buso és Rincon is prbálkozott, de nem túl veszélyesen. A 84. percben meghűlt a Juve-szurkolók ereiben a vér: Carbone egy elpasszolt labdát megszerzett a középpályán, indította volna Busót, azonban ez az indítás hosszúra sikerült. Az utolsó másodpercekben Deschamps tökéletes passza után Ravanelli rontott ziccert, így maradt az 1-0.

Lippi: "Komoly értékeink vannak"

A mérkőzés után Marcello Lippi reálisan értékelt: "A mai meccs azt bizonyította, hogy mennyire kiegyenlített a bajnokság. Bárki megverhet bárki, ez az igazság. Annak köszönhetjük az első helyünket, hogy a Foggia elleni vereség után volt két jó hónapunk, egészen karácsonyig, amikor minden összejött. Nem hiszem, hogy ezt könnyen meg tudnánk ismételni. Persze azért megpróbáljuk. Nagyon keményen edzünk, hogy amikor majd eljön az az időszak, amikor heti két mérkőzésünk lesz, jó erőben legyünk. Egy szezon során van egy olyan időszak, amikor csillogás nélkül, némi szerencsével, de karakteresen és határozottan játszva lehet csak győzni. Ma is keményen megszenvedtünk, de megérdemeltük a sikert. Nem lehet elfelejtkezni arról, hogy az ellenfelünk eddig csak egyszer, a Parma ellen szenvedett idegenben vereséget. Erős a védelmük, szervezett a középpályájuk, a támadásaikban pedig mindig ott a veszély. Az a tény, hogy legyőztük őket, megmutatja, hogy milyen komoly értékekkel rendelkezünk."

Ravanelli: "Meghatározó játékosnak érzem magam"

Fabrizio Ravanelli elképesztő szezont fut, ezúttal is elévülhetetlen érdemei voltak a sikerben: "Lippi azt mondta nekem, hogy egy jó játékos akkor is el tud dönteni egy mérkőzést, ha épp nincs kiugró formában. Úgy érzem, hogy mára már a Juventus meghatározó tagja lettem. Az előnyünk hat pont a Parma, 11 a Róma előtt. Ez remek. Viszont nem szabad túllelkesedni, mert most szökésben vagyunk, de jöhet egy rosszabb periódus. Borzalmas hónap elé nézünk, meccsek jönnek egymás hegyén-hátán. Ha március végére marad még 3-4 pont az előnyünkből, az nagyszerű lesz." Alessandro Del Piero klasszis teljesítményt nyújtott, de megsérült: "A bal combomban éreztem fájdalmat. Csak azért maradtam a pályán, mert két cserét sérülés miatt már kihasználtunk. Régóta bajlódom ezzel a problémával, sajnos mára súlyossá vált. Nem tudom, hogy ott lehetek-e a Samdoria ellen, addig még van egy hetünk, majd meglátjuk." Vialli ezúttal is a csapat lelkeként működött a pályán, mégha nem is ment neki igazán a játék: "Hatpontos az előny, de a következő 10 napban 4 meccset fogunk játszani - még kimondani is szörnyű. Érettnek és erősnek kell lennünk. Nehéz volt ez a mai találkozó, hiszen az ellenfelünk minden egyes játékosa úgy küzdött, mintha az élete meccse volna. Ez érthető is, hiszen mindenki az első helyezettet akarja legyőzni. Keményen dolgozunk, hogy legyen elég energiánk az idény hajrájára: ezért nem nem tudunk brillírozni. Sok módja van a győzelemnek: például, ha szívvel játszol és kihasználod a helyzeteidet."

Boskov: "Innen már csak a Juve veszítheti el"

Vujadin Boskov, a Napoli edzője szerint több volt ebben a meccsben a vendégek számára. Igaz, szinte nincs olyan Juve-győzelem, amely után az ellenfél edzője ne ezzel kedzte volna... "A Napolinak több helyzete volt, mint a Juventusnak. Pecheseknek bizonyultunk. Az mondjuk igaz, hogy a 2. félidő első 5 percében viszont a szerencse mellénk szegődött, ugyanis a Juve ekkor embertelenül beszorított bennünket" - mondta Boskov. Aztán kitért régi tanítványára, Viallira, akit még a Sampdoriánál edzett: "Úgy ismerem őt, mint a tenyeremet. Igazi vezéregyéniség, aki megérdemli a tiszteletet. Kevés az ilyen tehetséges és szorgalmas focista. Számomra ő az olasz bajnokság legjobb támadója. A Samdporiában játszott, ahol szinte minden évben valamilyen címért harcolt. Biztos vagyok benne, hogy a személyisége a Juventusban is ki fog bontakozni.A bajnoki cím? Nem tudom, hogy ki nyert, de ha a Juventus így folytatja, akkor nem tudják tőle elvenni a scudettót. Az eredmények is jól alakultak a számukra: tudom, hogy kikapott a Róma és azt is, hogy a Milan döntetlent játszott. Micsoda? Hogy a Milan 4-0-ra kikapott a Laziótól?" - fejezte be mosollyal az arcán Boskov.

A Napoli esze, Benito Carbone: "Igazi balszerencse így veszíteni. Ha nem lett volna helyzetünk, akkor azt mondom, hogy rendben, de 0-0-nál úgy éreztem, hogy mi állunk közelebb a gólhoz. A saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy a döntetlen és a vereség között alig van különbség. Nekünk csak egy dolog számít: meg kell nyernünk a következő mérkőzésünket, a saját szurkolóink előtt."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr1002130486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása