Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2010.07.03. 12:13 dino vercotti

Serie A, 1994-1995: Bari-Juventus 0-2 (19. forduló)

Címkék: del bari scudetto 1994 1995 piero ferrara ravanelli vialli

1995. február 12., Serie A, 19. forduló:
BARI-JUVENTUS 0-2 (0-1)
Bari, 60.000 (45216 fizető) néző. Vezette: Beschin (Legnano) 6.
Bari: Fontana 7 - Mangone 6, Manighetti 6 (46' Montanari 6.5), Bigica 6, Amoruso 6.5 - Ricci 6.5, Gautieri 6.5, Pedone 6.5, Gerson 5 (46' Annoni 6.5) - Tovalieri 6, Guerrero 5.5. Edző: Materazzi. Kispad: Alberga, Alessio, Protti.
Juventus: Peruzzi 7 - Ferrara 6.5, Carrera 6, Porrini 6, Jarni 5.5 - Marocchi 5.5 (61' Torricelli 6), Conte 6. Sousa 7 - Vialli 6, Del Piero 6 (75' Tacchinardi 0), Ravanelli 6.5. Edző: Lippi. Kispad: Rampulla, Orlando, Deschamps.
Gólszerző: Del Piero (11-esből) a 41., Ferrara a 93. percben
Kiállítva: Mangone a 78., ill. Jarni a 73. percben.
Sárga lap: Ricci és Bigica, ill. Carrera és Peruzzi.
Szögletarány: 11-5.
Kapuralövés: 4-8 (plusz két kapufa).
Kaput elkerülő lövés: 6-4.
Szabálytalanság: 23-14.
Lesek: 2-0.
Doppingvizsgálat: Fontana és Pedone, ill. Vialli és Tacchinardi.

A La Gazzetta dello Sport szerint a Juventus megköszönhette a Barinak, hogy győztesen hagyhatta el a San Nicola stadiont. A tabellát vezető torinóiak rosszul játszottak, a hazaiak pedig minden helyzetet elpuskáztak. Ha nincs Gerson 16-oson belüli kezezése a 41. percben, akkor talán sosem szerez vezetést a Juventus, így viszont Del Piero büntetőből gólt lőhetett. A Bari a második félidőben mindent egy lapra tett fel, ez taktikai változást idézett elő Lippiéknél: az edző előbb Marocchit cserélte le, hogy Torricelli beküldésével erősítse a védelmet, majd  - Jarni, sárga lapokkal történt kiállítása után - Del Pierót áldozta be, hogy Tacchinardi tegye stabilabbá a középpályát. Az emberhátrányos helyzet csak pár percig tartott, mivel Mangone utolsó emberként szabálytalankodottt Viallival szemben, így őt is leküldte a játékvezető. A Bari továbbra is ment előre, de ez nagy kockázattal járt, hiszen egyre jobban kinyíltak, a Juventus pedig kedvére kontrázhatott: öt perc alatt öt gólt is szerezhetett volna a Juve, végül pedig - Ravanelli passza után - Ciro Ferrara az utolsó pillanatban eldöntötte a meccset. Ez volt a védő első, Juve-mezben szerzett bajnoki gólja, a Serie A-ban pedig csaknem egy év után talált be újra.

Ki lőjje a büntetőt?

Gerson kezezése miatt megítélt 11-es megítélése érdekes helyzetet szült: Vialli, Ravanelli és Del Piero vette körbe a labdát, és arról beszéltek, hogy ki végezze el a büntetőt. Vialli és Ravanelli is megpróbálta a másikra tukmálni a felelősséget, de ekkor közbeszólt Del Piero: "Majd lövöm én." Lippi a mérkőzés után azt mondta, hogy ez a három játékos a kijelölt rúgó, maguk között dönhetik el, hogy ki legyen a végrehajtó. Persze ha Baggio a pályán van, akkor nincs választási lehetőség. Del Piero: "Biztos voltam magamban, ezért vállaltam el. Megbeszéltem Ravanellivel és Viallival, ők is egyetértettek velem. Gond nélkül értékesítettem, és ezzel sikerült a győzelem útjára lépni ezen a nagyon nehéz meccsen." Ez volt Del Piero első büntetője a Juventusban. Ciro Ferrarának pedig az első gólja: "Talán nem mi vagyunk a legjobb csapat, de a mi lelkünk a legerősebb. Bármilyen nehéz helyzetből fel tudunk állni. A Parma még itt liheg a nyakunkban, három pont az előnyünk, az nem túl sok. A gólom? A kapufát akartam eltalálni" - viccelődött Ferrara, aki a meccset megelőző napon lett 28 éves. Peruzzi a csapata legjobbjaként bravúrral hárította Montanari fejesét 1-0-ás állásnál: "Ez volt a legfontosabb védésem. Nem mi irányítottuk a játékot, különösen az első félidőben voltunk nagy nyomás alatt. Ugyanakkor csak a győzelem számít, nem lehet mindig szépen játszani. Önök, újságírók hónapokkal ezelőtt még azt mondogatták, hogy már bajnokok vagyunk, aztán jött két vereség, és temetni kezdtek minket. Nyugodtabban kellene értékelniük" - nyilatkozott a kapus.

Lippi: "Bajnokesélyesek vagyunk"

Marcello Lippi a szezon során mindig hárította azokat a kérdéseket, amelyek a Juventus bajnoki esélyére vontakoztak. A Bari elleni meccset követő sajtótájékoztatón már bátrabban mert fogalmazni.

"Nem volt látványos mérkőzés, szenvedtünk, de ez egy olyan csapat otthonában, mint a Bari, teljesen rendjén van. Egy határozott Juventust láttam ma a pályán, egy olyan mentalitást, amely a bajnoki címhez vezethet bennünket.

-Nem érzi úgy, hogy a kelleténél jobban megizzadtak?

-A Milan nyert itt, de úgy, hogy volt egy rövid periódus, amely alatt három gólt lőtt. A Parma szintén nyert, de szenvedett. A Bari minden csapat számára nehéz ellenfél. Nem tudom, hogy rajtunk kívül tudott-e, vagy fog-e nyerni itt úgy egy csapat, hogy 4-5 helyzetet dolgoz ki. Nem csak akkor érték a győzelem, ha jól játszol.

-A mai meccstől mindenki azt várta, hogy kiderül: a Juventus kimászott-e a gödörből? Hiszen a két vereséget követő Brescia elleni siker sem hozott megnyugtató produkciót.

-Pontosan azt kaptam a csapattól, amit vártam. Ismétlem: fontos a szép játék, de az is fontos, hogy küzdeni tudj. A Juventus egy ideig szépen focizott, de immár a küzdőszellem és a határozottság dominál. Ahogy a mai meccsen is.

-Miért Del Piero végezte el a büntetőt?

-Három kijelölt lövőnk van: Vialli, Ravanelli és ő. Mindig az adott pillanatban döntik el hogy ki rúgjon. Egy rövid megbeszélés után Del Piero vállalta, és higgadtan értékesítette is."

Nem szándékos kezezés, vitatott kiállítás

Gerson, a Bari játékosa kulcsfigurája lett a találkozónak, nélküle talán nem nyer a Juventus: "Nem tudom, hogy 11-es volt-e. Meg akartam játszani a labdát, eközben lehet, hogy kézzel értem hozzá, de nem volt szándékos. Nem így akartam, ezt biztosan mondhatom." A győztesektől Robert Jarni nehezítette meg a csapata dolgát, amikor kiállították: "Teljesen jogtalan volt a második sárga lapom. Az ellenfelem a velem történt összecsapáskor csupán elcsúszott."

Lehangolt hazaiak, kritizált játékvezetés

Mataresse, a Bari elnöke: "Nem sikerült megajándékozni a szurkolóinkat egy győzelemmel. Az sajnos keveset ér, ha csak helyzeteket dolgozunk ki. Nem hiszem egyébként, hogy a Juventus volna a bajnokság legjobb csapata." Az edző, Materazzi szerint is többet érdemeltek volna: "Legalább féltucat helyzetet alakítottunk ki, de pontatlanok és szerencsétlenek voltunk." Lorenzo Amoruso, a hazaiak védője a bírót is hibáztatta: "Nem mérte a két csapatot egyenlő mércével. Talán azért, mert a Juvéban több a sztár. Minden egyes kétes helyzetben az ő javukra ítélt. Jarni a 11-est megelőzően könyökkel ért a labdához, Mangone pedig a kiállításnál hozzá sem ért Viallihoz, ráadásul utolsó ember sem volt. Úgy tűnt nekem, hogy a játékvezető így kompenzálta Jarni kiállítását."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr932126843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása