Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2010.03.20. 15:22 dino vercotti

Serie A, 1994-1995: Torino-Juventus 3-2 (9. forduló)

Címkék: derby torinó scudetto 1994 1995 lippi umberto agnelli vialli rizzitelli

1995. január 25., Serie A, 9. forduló:
TORINO-JUVENTUS 3-2 (3-2)

Torinó, 41201 fizető néző. Vezette: Amendolia (Messina) 7.
Torino: Pastine 6.5 - Angloma 6.5, Sogliano 6 (82' Sinigalia 0), Falcone 5.5, Pellegrini 6 -Maltagliati 6.5, Silenzi 6, Pelé 7.5, Pessotto 6.5 - Cristallini 6.5, Rizzitelli 8 (74' Lorenzini 0). Edző: Sonetti. Kispad: Simoni, Osio, Marcao.
Juventus: Peruzzi 6 - Ferrara 6, Kohler 6.5, Fusi 5 (63' Jarni 6), Torricelli 5 - Di Livio 6 (78' Marocchi 0), Sousa 6.5, Conte 6.5, - Vialli 7.5, Del Piero 5.5, Ravanelli 5. Edző: Lippi. Kispad: Rampulla, Porrini, Tacchinardi.
Gólszerző: Rizzitelli (T) a 6., Vialli (J) a 8., Rizzitelli (T) a 30., Vialli (J) a 33., Angloma (T) a 38. percben.
Sárga lap: Rizzitelli, ill. Marocchi és Conte.
Szögletarány: 2-6.
Kapuralövés: 4-7.
Kaput elkerülő lövés: 4-6.
Szabálytalanság: 21-29.
Lesek aránya: 4-1.
Doppingvizsgálat: Pellegrini és Lorenzini, ill. Peruzzi és Marocchi.

Az eredeti novemberi időpontról január végére halasztott torinói derby váratlan eredményt hozott, hiszen az esélytelenebb Torinó a Juventus-védelem sorozatos hibáit kihasználva legyőzte ellenfelét. A meccs elég forró hangulatban kezdődött, ugyanis a Toro ultrái egy Scireát gúnyoló kiírással nyitottak, ami érthető módon felháborodást váltott ki a másik oldal szurkolóiból. A drapériát gyorsan levették, így egy kicsit nyugodtabb lett a légkör.

A Juventus agresszívan kezdett, mégis a Torino szerzett vezetést a 6. percben: Pellegrini ívelt előre, Torricelli - egészen komikus mozdulatsor kíséretében - nem talált el a labdát, amely így Rizzitellihez került, aki belépett a 16-oson belülre, és megszerezte a Torinó vezetését (1-0). Két percig tartott ez az állapot, eddig kellett várni a Juventus egyenlítő góljára: Sousa adott be a balszélről, Conte megpróbálta rárúgni, Pastinét találta el, akiről Vialli elé pattant a labda, a Juve csatára pedig közvetlen közelről a hálóba lőtt (1-1). Az már a mérkőzés elején kirajzolódott, hogy a Torino a Juventus három legveszélyesebb játékosára nagyon ügyel: Maltagliati Viallira, Falcone Ravanellire, míg Angloma és Pessotto Del Pieróra figyelt - attól függően, hogy utóbbi épp a pálya melyik szélén foglalt helyet. Mindeközben a Torinó arra is jól ráérzett, hogy ezt a Juventust nem tudja nyomás alatt tartani, ezért kontratámadásokra rendezkedett be. A Juventus védelme ezeket nem tudta megfelelően lereagálni, nem állt túl biztos lábakon ez a csapatrész. A 28. percben a lesre játszó Juve-védelem közül Rizzitelli lépett ki, de Peruzzival szemben állva mellélőtt. Két perc múlva viszont már nem hibázott, amikor egy balról érkező labdát - Torricellit megelőzve - a kapu jobb oldalába fejelt (2-1). Három percre rá ismét egyenlített a Juventus, ezúttal is Vialli révén: Sousa tökéletes ütemben ugratta ki a csapatkapitányt, aki lefutotta a védőket, elhúzta Pastine mellett, és a kapuba gurított (2-2). Még azonban ezzel sem volt vége ennek a rendkívüli első félidőnek! A 38. percben Rizzitelli sarokkal passzolt Anglomához, aki üresen törhetett kapura, az első lövése még elakadt Peruzziban, a visszapattanóval azonban átgyalogolt a gólvonalon (3-2).  

A második félidőben a Juventus nyomás alatt tartotta a Torinót, a meccs korábbi lüktető irama azonban már nem köszönt vissza, ami nem is csoda, hiszen az első félidő őrült tempóját nem lehetett megismételni. A Torino továbbra is a kontrákban bízott, nem is volt alaptalan a bizodalom, mert a csapat agya, Abedi Pelé őrizetlenül maradt, így a ghánai focista szabadon szervezhetett. A 63. percben Fusit lehívta a pályáról Lippi, Torricellit söprögetőnek állította, míg a csereként beküldött Jarni a középpályán kapott helyet. A 70. percben Del Piero csodálatos passzt adott Viallinak, aki nem találta el a labdát, de mindezt azért, mert eközben Falcone meglökte őt. A kétségesnek tűnő büntetőt Ravanelli lőhette, Pastine azonban a balra tartó labdát kiütötte: maradt a 3-2. A 75. percben Ferrara fejesét hárította a kapus, de ettől eltekintve a Juventusban nem volt meg az egyenlítéshez szükséges átütő erő. A 87. percben a kitámadó Juvét lekontrázta a Torino, hárman vihették két emberre a labdát, de Cristallini pontatlanul passzolt Pellegrininek, így nem sikerült a mindent eldöntő találatot bevinni. A 92. percben szöglethez jutott a Juventus, amelyhez Peruzzi is felszaladt: a védők tisztáztak, és ezzel a momentummal véget is ért az idény első torinói derbije, amely gyakorlatban az őszi idényt lezáró találkozó volt. 

Vialli: "Most értettem meg, hogy ez a Juve bajnok lehet"

A mérkőzés egyik hőse, a 11-est hárító Pastine így látta a találkozót, illetve a legfontosabb eseményeket: "Egyszerűen megérzésből dőltem el Ravanelli büntetőjénél, nem terveztem előre. Elégedett vagyok, ez a három pont nagyon fontos a Torino jövője szempontjából. Véleményem szerint az első Juve-gól előtt egyértelműen szabálytalankodtak Rizzitellivel szemben. A tizenegyesükről meg ne is beszéljünk: amikor Amendolia belefújt a sípjába, Vialli odament hozzá, és ezt mondta: "Tizenegyes." Erre a bíró azt válaszolta: "Igen, 11-es." Pedig Vialli megjegyzése előtt a játékvezető még nem is döntött. Mindegy, a később történtek fényében jobb is volt ez így..." Az idény egyik legjobb produkcióját nyújtotta Gianluca Vialli, de ez sem volt elég: "Ezután a meccs után az az érzésem, hogy a Juventus meg fogja nyerni a scudettót. Nekünk az a jó, ha folyamatosan érezzük a torkunkon a kést. Nagyon bizakodó vagyok. Úgy gondolom, hogy el fogjuk érni a célunkat. A 11-es? Falcone kibillentett az egyensúlyomból, ezért már csak gyengén tudtam ellőni a labdát. A játékvezető ilyenkor nem ítélhet előnyszabályt. Mondtam a meccs előtt is, hogy a maximumot kell nyújtanunk. Megtettük, de ma ez sem volt elég. Majd a következő meccsünkön összejön, meglátják!" Ferrara óvatosságra intő nyilatkozatot tett: "Ez a kettő, sorozatban elszenvedett vereség fel kell, hogy nyissa a szemeket. Ha nyugodtak leszünk, akkor kilábalunk ebből a helyzetből, viszont ahhoz figyelmesebben is kell játszanunk. Ma nem figyeltünk eléggé." Gianmarco Calleri, a Torino elnöke örömittas, de nagyon sportszerű nyilatkozatot tett: "A szurkolóink nagyon megérdemelték ezt a győzelmet. Egy olyan Juventust sikerült ma megvernünk, amely teljes mértékben rászolgál a tabellán elfoglalt helyére."

Umberto Agnelli: "Határozatlan volt a csapatunk"

Umberto Agnelli nem kímélte a Juventust: "Egy félidő alatt öt gólt látni alapesetben igen élvezetes, ha ebből indulunk ki, akkor erre a meccsre megérte jegyet váltani. Nekem úgy tűnik, hogy ez a Juventus nem elég határozott. A kevésbé erős ellenfelek ellen kiengedünk, ami talán normális jelenség ebben a helyzetben, de legalább úgy ér minket ez a felismerés, hogy a tabella elején állunk. A pálya állapota? Szerintem nem volt vele semmi különösebb gond." A mérkőzést megtekintett a Sampdoria edzője, Eriksson is: "Egy igazán remek mérkőzést láttam, annak ellenére, hogy a gyepszőnyeg katasztrofálisnak tűnt." 

Marcello Lippi szerint hiányzott az alázat a csapatából: "Mindaz, ami jellemzett minket a Roma elleni meccsig, most elveszett a játékunkból. Elemista hibákat vétettünk, különösen az első félidőben. Ha ez így folytatódik, komoly változások szükségeltetnek. Nem az egyének, hanem csapat szintjén meglévő problémákról beszélek. Az előfordulhat, hogy lanyhul a figyelmünk, de ilyen szintű hibák megengedhetetlenek. Azt hiszem, hogy ez nem technikai-taktikai, hanem inkább pszichés jellegű problémákra utal. Hogy Fusi miért játszott söprögetőként? Mert tud ilyen poszton játszani, és én biztos voltam benne, hogy megoldja a feladatát. Azonban ma nem sikerült neki, de ezért a felelősség engem terhel."

Nedo Sonetti, a Torino edzője: "Fantasztikus örömet okozott nekem ma ez a csapat. Az egyik legszebb élmény volt mind közül. Ez pályafutásom eddigi legnagyobb győzelme.A csapatom fiatal, és még nem hozta ki magából a maximumot. Hogy mikor tudatosult bennem, hogy győzni fogunk? Amikor Ravanelli kihagyta a büntetőt. Ekkor azt mondtam magamnak: megnyertük a meccset."

Ezzel a bepótolt meccsel ért véget az őszi szezon, amelyet a Juventus zárt az élen 36 ponttal, közvetlenül mögötte a Parma foglalt helyet, egypontos hátrányban.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr581797178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s4tch 2010.03.21. 17:41:31

Köszi, Dino. Milyen furcsa Pessotto nevét a Torinóban látni...

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2010.03.21. 20:42:34

Saját bevallása szerint pályafutása legemlékezetesebb meccsei között van az 1994-95-ös bajnokság két torinói derbije.

telhetetlen 2010.03.22. 10:25:48

Már akkor sem tudtuk hozni sokszor a kis csapatok ellen a kötelezőt. Persze a városi derby mindig más.

"Marcello Lippi szerint hiányzott az alázat a csapatából"
Mit szólna a maiakhoz.
Jó visszaemlékezni,ebben a szezonban figyeltem fel DP-re, és lett kedvencem Ő és a Juve is.
Köszi Dino

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2010.03.23. 12:06:10

@telhetetlen: bizony ám! Ebben a bajnokságban a Juventus szinte csak kis- és középcsapatoktól szenvedett vereséget. Az is érdekes, hogy elég sok volt a zakó, hiszen összesen 7 darab született belőle az idény végére. És három hazai pályán. A Foggiától (kiesett), a Cagliaritól, a Torinótól, a Padovától (majndem kiesett) kapott ki a Juve, illetve a két fővárositól (a Laziótól Torinóban 3-0-ra, a Rómától pedig - a Juve számára tétnélküli meccsen - szintén 3-0-ra). Persze az más kérdés, hogy tavasszal csak egy döntetlent játszott a csapat, összesen pedig négyet (ebből kettő 0-0-át az Inter ellen). Így ez a relatíve sok vereség is belefért, hiszen a többi meccset szinte kivétel nélkül megnyerték.
süti beállítások módosítása