Az Öreg Hölgy

Taktikáról egy szót sem. Itt csak értelmes dolgokról beszélünk.

Friss topikok

  • madbalee: Köszönjük Dino és követünk ott os! (1 Milan szurker) (2010.11.21. 10:33) Záróra
  • Claudio Marchisio: sajnos továbbra is szópóág van a palermo ellen, meg úgy egyáltalán... és mindjárt derby, ajaj (2010.09.24. 10:22) 1960.01.31.: Juventus-Palermo 2-1
  • dino vercotti: További türelmet kérek az érdeklődőktől, még mindig csúszásban van a dolog. (2010.09.19. 11:45) Emlékezni kell
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó visszatekinteni egy-egy jelentősebb játékosra és minél távolabb van időben, annál érdekesebb. S... (2010.08.10. 10:01) Elfeledett játékosok: Umberto Caligaris
  • Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nagyon örülök hogy folytattad, élvezet volt olvasni! (2010.08.10. 10:00) Gianluca Pessotto: "A legfontosabb mérkőzés" - 2. fejezet

Az olasz testvérblogom

2009.11.01. 14:23 dino vercotti

112 éves a Juventus - megmutatom, hogy festett feleennyi idősen

Nem akarom hosszú, történeti leírással köszönteni a klubot - van annak most elég baja. Ezért csak egy apró, egyetlen meccs erejéig szóló visszatekintést teszek.

Értelemszerűen többször előfordult már, hogy a Juventus az alapításának évfordulóján játszott mérkőzést. 1953 is egy ilyen év volt, ekkor az 56. születésnapra került sor (tehát pont feleennyi idős volt a Juve). 1953. november 1-jén az Udinese látogatott Torinóba:

JUVENTUS-UDINESE 1-0 (1-0)
Vezette: Cappa (Como).
Juventus: Angelini - Bertucelli, Ferrario, Manente, Opezzo, Pinardi, Muccinelli, Ricagni, Boniperti, Hansen, Praest. 
Udinese: Puccioni - Zorzi, Tubaro, Toso, Menegotti, Invernizzi, Ploeger, Szőke, Virgili, Beltrandi, Mozzambiani.
Gólszerző: Ricagni a 41. percben.

A Juventus az egyébként bravúrosan védő Puccioni egyetlen hibáját kihasználva aratott érdemtelen győzelmet. Az Udinese az esélytelenség teljes nyugalmával játszhatott (a meccs előtt a Juventus a 4., a vendégek a 15. helyen álltak), különösebben nagy taktikai fegyvertárat nem vonultattak fel, egész egyszerűen csak megszállták a saját térfelüket, a hazaiakat pedig nem engedték kibontakozni. Az megint más kérdés, hogy amikor igazán nagyot kellett volna dobniuk, amikor már a végén támadniuk kellett volna, az erejük elfogyott. Az akkor mindössze 18 éves udinei Virgili volt az, aki a kreatívitásával kiemelkedett (ő be is ért, remek labdarúgó vált belőle, a válogatottban is helyet kapott), rajta kívül Ploeger, Zorzi és Puccioni nyújtott átlagon felülit.  

A Juventus nagyon halvány volt, még a győztes gól szerzőjének, Ricagninak is kijutott a kritikákból: az Antonio Montico helyett játszó argentin támadót egyszerűen egy szürke focistának nevezték, - bár a győzelemben szerzett érdemeit elismerték - aki nem érte meg azt az 50 millió lírát, amelyet a Juventus kifizetett érte a Huracan együttesének Az újságírókat meg kell védjem: ez volt Ricagni első mérkőzése a Juventus mezében, és ekkor még nem tudhatták, hogy 17 góllal fogja zárni az idényt. Ami azért nem rossz. Hansen és Praest csak néhány felfutással vétette magát észre, Boniperti pedig elhibázott egy büntetőt.

Pedig nem tűnt úgy, hogy sok nehézsége lesz majd a hazaiaknak: az 5. percben Boniperti fejelte nem sokkal mellé Mucinelli beadását, majd ugyanő a 17. percben egy kemény lövést eresztett meg, amelyet Puccioni védett. A 22. percben Opezzo passza után Ricagni a kapunak háttal állva kanalazta rá a labdát, Puccioni óriási bravúrral hárított. Ezután viszont csönd. Az Udinese egyre inkább magára talált - bár helyzetekig nem nagyon jutott el, viszont egyértelműen jobban focizott a hazaiaknál. Ennek ellenére a Juve szerzett vezetést a vendégek legjobb periódusában: Mucinelli egy nem túl erős lövést küldött az Udinese kapujára, Puccioni védett, de kipattant róla a labda, Ricagni pedig két lépésről bepasszolta a hálóba (1-0)

A második félidő 12. és 27. percében is szabadrúgást végezhetett el Virgili, de mindkétszer fölé lőtt. A 84. percben 11-est kapott a Juve: Mucinellivel szemben Zorci szabálytalankodott, a meglehetősen távol álló játékvezető pedig büntetőt ítélt. Boniperti végezte el a 11-est, de fölébombázta a labdát. Ez volt a találkozó utolsó említésre méltó eseménye. 

Ezzel a kikínlódott győzelemmel ünnepelhette a Juventus az 56. születésnapját.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lavecchiasignora.blog.hu/api/trackback/id/tr651490838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.11.16. 05:11:57

Remek leírás. Nem először dicsérem a blogot, elképesztően igényes, részletes posztok, így kell kinéznie egy futballklub "rajongói" oldalának.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.11.16. 19:33:57

Hálás köszönet. Örülök, ha bárki mást is érdekelnek ezek a dolgok rajtam kívül.

DartagnanX 2009.11.21. 23:31:30

Engem is érdekelnek!
Szívesen olvasnám már Moggi könyvét szép magyarsággal megírva, 2-4 oldalas részekbe szedve!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.11.22. 03:01:38

@DartagnanX: No az biztos hogy szép feladat lenne bárkinek, de az érdeklődés persze közös.
süti beállítások módosítása